Hlavní obsah

Obavy jsou zbytečné, tvrdí ředitelka péče AstraZeneca

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcvína AstraZeneca, jejíž první dávky dorazily v sobotu do ČR, je použitelná i pro seniory. Řekla to Právu ředitelka zdravotní péče pro ČR firmy AstraZeneca Jarmila Dolečková. Podle ní studie ukazují, že i starší dospělí po dvou dávkách vakcíny tvoří protilátky.

Foto: archiv, Právo

Ředitleka zdravotní péče AstraZeneca Jarmila Dolečková

Článek

Vakcínou AstraZeneca se počítalo původně až někdy v polovině února. Prvních 19 200 dávek má ale dorazit teď o víkendu. SÚKL propustil i potřebné šarže. Takže se může hned očkovat, žádné průtahy nehrozí?

První dodávka se skutečně připravila na tuto sobotu. Z naší strany je vše připraveno a vakcína se hned může začít používat.

AstraZeneca měla dříve problémy s dodávkami. Můžete nějak zaručit, že ke zpožděním už nedojde? Budete to případně operativně řešit tak, aby to ČR nepocítila?

K posunu došlo kvůli problémům ve výrobě, ale my jsme udělali všechny kroky k tomu, aby se navýšila výrobní kapacita. Proces výroby postupuje ve dvou krocích, kdy nejdříve probíhá biotechnologický proces výroby lékové složky vakcíny (tzv. substance) a poté je vakcína rozdělena do lahviček. Právě proto, že jde o biologický proces, nelze dopředu garantovat přesnou výtěžnost každé várky substance, a tedy i množství dávek. Děláme však maximum pro to, abychom byli schopni dodávat podle plánu.

Do Česka dorazily vakcíny AstraZeneca

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví říká, že v únoru se dá počítat jen s 80 tisíci dávkami. Kolik by toho tedy ČR od AstraZeneky měla dostat?

Za nás je to během distribuce v průběhu února 170 tisíc dávek. Harmonogram pro další dodávky už je stanoven. První transport byl zahájen, další by měl být 10. února, 17. února a 28. února.

Diskutuje se účinnost AstraZeneky pro lidi starší 65 let. Některé státy omezují užití věkovou hranicí. Co na to říkáte?

Myslím si, že obavy nejsou oprávněné. AstraZeneca aktuálně zveřejnila informace ohledně účinnosti 22 dnů po 1. dávce, která je 76 %, což je dostatečné na to, aby naočkované chránila před těžkým průběhem nebo hospitalizací. Druhá dávka, u níž byl režim změněn a je v rozmezí čtyř až 12 týdnů, tam je účinnost 82 %. Při posledních analýzách bylo navíc zjištěno, že naše vakcína redukuje i přenos infekce.

Nakolik se to dá brát za nezpochybnitelné?

Klinický výzkum probíhá stále, což je i princip podmínečné registrace. Je nutné průběžně doplňovat data. Tento výzkum je jeden z těch prvních, který bude publikován.

Klinický výzkum se dělá i u účinku na starší pacienty. Jsou už nějaké závěry?

Tam očekáváme během několika týdnů zveřejnění výsledků. K populaci nad 65 let je určitě důležité, že už v listopadu jsme v časopisu Lancet publikovali údaje dokazující, že starší lidé vykazovali na vakcínu silnou imunitní reakci, přičemž sto procent starších dospělých generovalo po druhé dávce protilátky specifické pro spikeprotein.

Zjišťuje se i účinek na děti?

Ano, byl zahájen klinický program pro děti starší pěti let. Na výsledky ale ještě musíme počkat.

Velký přehled vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Některé státy, jako třeba Švýcarsko, nechtějí AstruZeneku schválit, dokud nepředložíte další data o účinku na seniory. Představuje to nějaký konkurenční problém?

Nepředstavuje. Evropská léková agentura vakcínu schválila pro celou dospělou populaci, pro všechny věkové kategorie od 18 let. Věřím, že rozhodnutí EMA je dostatečné pro to, aby potvrdilo použití vakcíny tak, jak je uvedeno.

V Česku se poměrně významně šíří britská mutace koronaviru. Je AstraZeneca účinná i proti této mutaci?

Britská mutace je tady velmi krátkou dobu. Zatím probíhají výzkumy na tuto mutaci, ale mluvit o výsledcích by zatím bylo předčasné.

V Británii zkouší vědci kombinovat různé vakcíny pro případ, že by vypadly dodávky od jedné firmy. Jednou z nich je i AstraZeneca. Máte data o tom, jestli je kombinace vakcín možná?

Aktuálně nejsou k dispozici žádná data o tom, že by se vakcíny daly kombinovat. Je jednoznačně doporučeno, že druhá dávka by měla obsahovat stejnou vakcínu, jakou obsahovala první dávka. Nemohu to ale více komentovat, protože to není v mé kompetenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám