Hlavní obsah

Nouzový stav? Opozice se ježí

Novinky, Dominika Jeřábková

Vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek nevyloučil opětovné vyhlášení nouzového stavu. Oslovení zástupci opozice takový krok vesměs považují až za krajní řešení, vysloveně proti je ODS. Vládu zároveň opoziční strany kritizují za přístup k epidemii, na úvahy o nouzovém stavu podle nich vůbec nemuselo dojít.

Na snímku Markéta Pekarová Adamová, Marian Jurečka, Petr Fiala, Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Článek

Předchozí nouzový stav vláda vyhlásila v době nástupu epidemie v ČR v půlce března a Sněmovna jí ho dovolila ještě dvakrát prodloužit. Nakonec trval do půli května.

„Se zavedením nouzového stavu nesouhlasíme, v současné chvíli ho vláda k ničemu nepotřebuje. Jediné, k čemu by ho mohla využít, je opětovné zavírání ekonomiky, které ODS odmítá,“ sdělil Novinkám předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Všichni odborníci jsou překvapeni, že to jde tak nahoru, vysvětluje Babiš

Domácí

Šéf STAN Vít Rakušan by u případného znovuobnovení nouzového stavu chtěl slyšet konkrétní argumenty. Doplnil, že jako posun vnímá, že vláda obnoví činnost Ústředního krizového štábu, což Babiš doposud odmítal s tím, že ministři o epidemii jednají na vládě. Do čela štábu by se měl opět postavit ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Situace byla vážná už před týdnem. Nechtěl to (Babiš) zřejmě udělat, protože jsou v něm zástupci opozice a ztratil by nějaké kompetence,“ podotkl.

Vláda obnoví činnost Ústředního krizového štábu

Domácí

Premiéra zároveň zkritizoval za spíše politický než odborný přístup. „Mohli jsme na to být připraveni, chceme plán, nikoli výkřiky o tom, zda krizový štáb ano, či nikoli,“ doplnil s tím, že ho zajímá především konkrétní postup při exponenciálním růstu počtu nakažených.

V tenhle okamžik neznám žádné opatření, které by muselo být realizováno v rámci nouzového stavu
Marian Jurečka, KDU-ČSL

Podobně to vidí i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „V tenhle okamžik neznám žádné opatření, které by muselo být realizováno v rámci nouzového stavu,“ uvedl. Pokud by vláda chtěla například znovu nakupovat ochranné pomůcky bez výběrového řízení, byl by to podle něj důsledek jejího počínání. „V tom ji nehodlám podporovat,“ doplnil lidovec.

Jako klíčové vidí nyní Jurečka především nutnost zvýšení kapacit pro testování a trasování a zajištění dostatku volných lůžek v nemocnicích.

Komunista Jiří Dolejš připomněl, že ještě nedávno nebyla otázka opětovné aktivizace nouzového stavu na stole. „Je otázka, zda je to od pana premiéra příprava na věci, které mohou přijít, anebo snaha demonstrovat určitou míru rozhodnosti čtrnáct dní před volbami,“ poznamenal poslanec KSČM, o jejíž hlasy se kabinet často opírá.

Řešení problémů je podle něj především odpovědností exekutivy.

Únava, úporná bolest hlavy, problémy s dechem. Lidé popisují zkušenosti s covidem

Koronavirus

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) považuje stávající situaci za důsledek selhání premiéra. Doposud podle ní strkal hlavu do písku, situaci ale změnily blížící se volby. „Mohlo by jít i o předzvěst toho, že začíná společnost připravovat na opětovné uzavření celé ekonomiky,“ uzavírá.

Dodala, že doufá, že vyhlášení nouzového stavu nebude nutné, v současné chvíli ale podle ní nelze nic vyloučit.

Piráti nepovažují otázku vyhlašování nouzového stavu za aktuální. „Nouzový stav je krabička, kterou musíte naplnit konkrétním obsahem,“ uvedl šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

V současné chvíli se podle něj dá uskutečnit dostatek opatření, která zamezí zahlcení zdravotního systému i plošnému uzavírání ekonomiky. Zmínil například posílení týmů pro testování a trasování, intenzivnější ochranu rizikových skupin či zvýšení povinných rozestupů.

Zástupce SPD zatím na dotazy Novinek neodpověděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám