Hlavní obsah

Nouzový stav by mohl platit jen v některých krajích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nouzový stav by v ČR mohl platit jen v krajích, které o to požádají, uvedl v sobotu pro ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Více napovědět by měla večerní videokonference hejtmanů s vládou. Ta by pak měla o dalším postupu rozhodnout v neděli.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš předpokládá, že vláda zasedne v neděli ráno a podle výsledku nastaví další koronavirová opatření. Nouzový stav po nesouhlasu Sněmovny s jeho prodloužením přestane platit s nedělí.

Kabinet má podle Babiše k dispozici analýzu, podle které by opětovné vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti krajů nebylo protiústavní.

Asociace krajů v sobotu vyzvala vládu a opoziční strany ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie. Babiš však uvedl, že nyní je nutné záležitost vyřešit na úrovni exekutivy.

„Do večera musíme vědět, které kraje na základě stavu nebezpečí požádají vládu o vyhlášení nouzového stavu, abychom jako vláda co nejdříve rozhodli,” řekl premiér.

Postup krajů po skončení nouzového stavu řešili hejtmani na jednání, které předcházelo večerní videokonferenci.

Babiš: Doufám, že hejtmani opozici vysvětlí, proč musí být nouzový stav

Domácí

Babiš připustil, že by v Česku mohla nastat situace, že nouzový stav kabinet vyhlásí jen pro některé regiony.

„Pokud o to nepožádají všichni hejtmani, tak se dostaneme do absurdní situace, kdy v některých krajích budou jiná pravidla než dalších. Doufejme, že budou rozumní, požádají o to všichni a zapomenou na politiku a politické zájmy. Skutečně jde o zdraví všech občanů,” řekl.

Kabinet považuje opatření, která může vyhlásit podle zákona o ochraně veřejného zdraví, za nedostatečná, uvedl v pátek vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Prostor pro jednání s opozicí by podle Babiše byl v následujících 30 dnech, než by kabinet případně musel požádat poslance o prodloužení nového nouzového stavu.

Šéf asociace krajů Martin Kuba: Nebudeme vládě pomáhat s novým nouzovým stavem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám