Hlavní obsah

NKÚ: Digitalizace státní správy stála desítky miliard, stále však chybí legislativa

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože stát vydal na digitalizaci v letech 2012 až 2018 už 75 miliard korun, proces postupuje pomalu a naráží na chybějící legislativu, která by umožnila eGoverment převést do praxe. Konstatoval to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s tím, že očekávaná revoluce v online komunikaci občanů s úřady se nekoná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Státní správa v České republice využívá celkem 4658 informačních systémů, jejichž služby mohou lidé používat. Loni možnost elektronické komunikace s úřady zvolila zhruba čtvrtina (26 procent) občanů.

To je přes poměrně masivní investice malé číslo a ČR je podle hodnocení Digital Economy and Society Index jednou ze zemí EU s nejnižší mírou online kontaktu občanů se státem.

Problémem podle NKÚ je, že lidé o možnostech elektronické komunikace často nevědí. „Klíčové je i to, že pro řadu životních situací, které by měli občané řešit elektronicky, není připravená legislativa. Právní předpisy přicházejí až se značným zpožděním,” popsali kontroloři největší problém. Možné zlepšení si slibují od nedávno přijatého zákona o právu na digitální službu.

Konec front na úřadech? Poslanci přijali zákon o elektronické komunikaci

Domácí

Digitalizace rovněž naráží na zastaralé systémy a technologickou závislost na dodavatelích. Ve státní správě rovněž chybí IT odborníci, stát tak řeší jejich nedostatek formou outsorcingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám