Hlavní obsah

Nikam jsme nevtrhli, bylo to povolené soudem, vrátil se Šlachta k zásahu na Úřadu vlády

Bývalý šéf dnes již neexistujícího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta ve středu u příležitosti pátého výročí policejního zásahu na Úřadu vlády, který výrazně ovlivnil tuzemskou politiku, zopakoval, že za široce kritizovaným zásahem policie stojí. Bylo to nutné, řekl v ČT o akci, která v roce 2013 vedla k pádu vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Šlachta v Událostech komentářích v reakci na kritiku tehdejšího zásahu připomněl, že postup policie za koordinace státního zastupitelství byl povolen soudem. „Nikam jsme nevtrhli. Bylo to povolený soudem, takže žádný vtrhávání,” ohradil se Šlachta, který nyní působí ve vedení Celní správy coby zástupce generálního ředitele.

„Bylo to vyhodnoceno v ten okamžik jako nejvhodnější, proto se to dělo,” dodal. Na připomínku, že nikdo z tehdy obviněných nebyl pravomocně odsouzen, Šlachta opáčil, že policie nemůže zasahovat do činnosti soudů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová přichází k soudu.

Jednotlivé soudní instance si podle něj kauzy „pinkají” mezi sebou. „To už není věcí policie. Já nemůžu potom rozhodovat po pěti letech o tom, jestli to bylo moc, nebo málo, protože to už není v rukou policie,” dodal Šlachta s tím, že běží několik soudních řízení. Zasahování do politiky si nicméně Šlachta nepřipouští.

Foto: repro Česká televize

Soudkyně Helena Králová

Pozastavil se nad přístupem soudkyně Heleny Králové, která ve středu rozhodla, že v kauze takzvaných politických trafik důkazy v podobě odposlechů nepřipustí, ačkoli v další větvi kauzy s nimi neměla problém. [celá zpráva]

Králová čelila několika kárným žalobám a hrozilo jí, že přijde o talár. [celá zpráva]

Policejní zásah na Úřadu vlády

Zásah policie na Úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst 13. června 2013 vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy, které se táhnou dodnes.

Policie zadržela devět lidí, obvinění vyšetřovatelé předali osmi z nich. Policie obvinila ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou (nyní Nečasová), že stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a vládní koalicí z podzimu 2012. Tehdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů, čímž umožnili schválení vládního daňového balíčku. K odstoupení z poslaneckých funkcí byli podle policie motivováni nabídkou členství v orgánech státem řízených společností.

Policejní zásah z 13. června 2013 vyústil v řadu soudních kauz, z nichž většina ještě nebyla ukončena.

zdroj:ČTK

Anketa

Jak s odstupem času hodnotíte zásah policie na Úřadu vlády?
Hodnotím pozitivně zásah i výsledek celé akce
25 %
Policie konala správně, ale soudy z toho udělaly frašku
25 %
Celý zásah považuji za frašku bez pádných důkazů
25 %
Nevím, o co jde
25 %
Celkem hlasovalo 8093 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám