Hlavní obsah

Soudkyně Králová se může vrátit do taláru

Právo, Novinky, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soudkyně Helena Králová, kterou ministr spravedlnosti Robert Pelikán dočasně zprostil funkce, se může vrátit do taláru. Nejvyšší správní soud (NSS) ji ve středu zprostil kárné žaloby, kterou na ni podal předseda městského soudu Libor Vávra kvůli změnám názorů v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Králová tak nadále může působit u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudkyně Helena Králová

Článek

Kárná žaloba podaná vedením Městského soudu v Praze konkrétně vyčítala Králové změnu názoru na zákonnost odposlechů. Králová pochybení popírala, šlo podle ní o nedorozumění. Do dnešního dne byla zproštěna funkce soudkyně.

Případ trafik se týká údajného podplacení tří poslanců ODS, kteří prý výměnou za to, že se vzdají funkcí a nechají projít daňový balíček navržený Nečasovou vládou, dostanou lukrativní posty. Celý případ je podle odborníků postavený na telefonních odposleších všech aktérů.

Právě odposlechů se týkal spor ohledně Králové. Kauzu projednávala loni v listopadu, kdy údajně po tiché poradě svého senátu rozhodla, že všechny odposlechy byly získány nezákonně a jako důkazy jsou tedy nepřípustné.

Rozhodla a pak chybu napravovala

Vyvolalo to doslova pozdvižení. Jenže o několik hodin později vydávají dvě tiskové mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 nezávisle na sobě prohlášení, že senát soudkyně Králové zamítl jako nezákonné dvě textové zprávy.

„Lhala o tom, co rozhodla. I státní zástupce v daném řízení a v dané situaci to pochopil tak, že všechny odposlechy jsou jako důkazy nepřípustné. Následné vyjádření, které média dostala, je popřením toho, co rozhodla,” řekl u NSS kárný žalobce a místopředseda pražského městského soudu Jan Kadlec.

„Jednou vyřčené platí. Jde o vědomou lež soudce, která ohrožuje důvěru veřejnosti v justici,“ tvrdil Kadlec, který si chování soudkyně vysvětluje tak, že nejprve špatně rozhodla, pak si to uvědomila a chtěla ze situace vycouvat za pomoci lži. Kadlec navrch tvrdí, že Králová už na svoji práci nestačí.

Soudkyně to popírá a kárný senát NSS jí dal za pravdu. „Žádný názor jsem nezměnila. V žádném případě jsem dodatečně neposkytla lživé údaje,“ uvedla Králová. Nezamítla prý všechny odposlechy v kauze coby důkazy, ale pouze jedinou SMS, která se v daném okamžiku projednávala.

Nižší plat za soud s Nečasem

Na základě zcela jiné kárné žaloby, podané ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), jí kárný senát NSS letos v březnu snížil plat na dobu jednoho roku o 15 procent. Důvodem bylo její pochybení v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství, kterou se také zabývala.

Pochybení se dopustila ve svém přístupu ke svědecké výpovědi expremiéra Petra Nečase, kdy nijak nereagovala na jeho zcela protichůdná tvrzení.

Pelikán požadoval úplné odvolání soudkyně z funkce. Králové, jež působí u Obvodního soudu pro Prahu 1, vyčítal i další chyby, ale kárný senát vyhověl jen části žaloby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám