Hlavní obsah

Než soud rozhodl o školce, vyrazila dvojčata do školy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatrovnické soudy by měly při svém rozhodování kromě nejlepšího zájmu dítěte mít také na zřeteli rychlost rozhodování. Vlekoucí se spory totiž mohou ústit v bizarní situace, jako se to „povedlo“ například soudu v Kroměříži. Ten nebyl schopen rozhodnout spor rodičů o to, do jaké školky budou chodit jejich dvojčata, tak dlouho, že děti mezitím nastoupily na základní školu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rodiče autistických dvojčat se rozešli krátce po jejich narození. A začaly spory, které se stále táhnou. Jednou ze záležitostí, v níž se rodiče nedokázali shodnout, byla mateřská škola. Matka preferovala školku v Kroměříži, otec horoval pro zařízení v nedalekém Tlumačově, které se specializuje právě na děti se specifickými potřebami.

Matka odmítá předat dítě otci. Prý kvůli pandemii

Krimi

V polovině prázdnin roku 2018 se otec na kroměřížský soud obrátil s návrhem, aby justice dala za pravdu jeho snaze o výběr školky a nahradila souhlas matky. Soudkyně vyslechla rodiče, pak jednání odročila a pak už se nic nedělo. Čas utíkal, děti chodily do školky, kterou vybrala matka, a otec marně čekal, jak soud rozhodne.

Když už děti začaly chodit do první třídy, sám otec uznal, že je marné čekat na rozhodnutí ohledně školky. „Vzhledem k tomu, že do dnešního dne nebylo rozhodnuto a obě děti nastupují do 1. třídy základní školy, s jejímž výběrem jsou rodiče ve shodě, bere otec návrh výslovně zpět a navrhuje, aby řízení bylo zastaveno,“ napsala nečinnému soudu otcova advokátka.

Dva dny navíc, nebo omezení styku?

Případ celou dobu provází sveřepá snaha otce domoci se širšího styku s dětmi, naopak matka se čas strávený s otcem snaží co nejvíce omezit.

Rodiče přitom bydlí ve stejném městě jen kilometr vzdušnou čarou od sebe, tedy v docházkové vzdálenosti, což je pro různé střídání bydlišť takřka ideální.

Pouze velká vzdálenost není argumentem proti střídavé péči, připomněl Ústavní soud

Domácí

Justice zatím otci přisoudila klasický kontakt od čtvrtka do neděle jednou za čtrnáct dní, a k tomu jedno odpoledne v týdnu, kdy děti nemá přes víkend. Otec se naposledy snažil kontakt s dětmi alespoň o dva dny v měsíci rozšířit, matka v paralelním návrhu naopak žádala snížit styk na 12 hodin měsíčně, a ještě za dohledu pracovníka sociálky.

Matka svůj návrh odůvodnila tím, že otec péči nezvládá, což dokládala událostí z místní cukrárny, kde se prý děti chovaly značně nevhodně. Svědectví jí o tom poskytla žena, u níž však vyšlo najevo, že u události vůbec nebyla a slyšela o tom jen od kolegyň.

Úřednická horlivost stála dítě tři roky mimo rodinu

Krimi

„Incident, který se odehrál v cukrárně, nepovažuje soud za nikterak dramatický. Událost byla popsána osobou, která v cukrárně nebyla přítomna, a s ohledem na diagnózu nezletilých dětí může k situacím, kdy se chování dětí jeví jako nepatřičné, docházet,“ smetl soud návrh matky.

Stejně odmítavě se ale postavil i k otcově snaze. „Obě děti mají poruchu autistického spektra a potřebují stanovený režim a klid. Časté změny jim neprospívají, přičemž poslední úprava styku byla provedena teprve před rokem. Otec se s dětmi stýká pravidelně, v rozsahu, který je dle soudu dostačující k zachování a udržení vazeb mezi otcem a dětmi,“ konstatoval soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám