Hlavní obsah

Úřednická horlivost stála dítě tři roky mimo rodinu

Právo, Miloslav Hradil

Horlivá snaha odhalit za každou cenu zneužívání sociálních dávek na postižené dítě spojená naopak s liknavostí při vyšetřování případu stála zanedlouho třináctiletého Štefana Gécziho z Olomouce tři roky života ve středisku sociální prevence a v dětském domově. Až letos v srpnu se chlapec s atypickým autismem mohl po verdiktu okresního soudu vrátit domů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O malého Štefana se po porodu tehdy šestnáctiletá matka odmítla starat. Péči převzala babička Blanka a její nynější manžel Štefan Géczi, jenž se nechal napsat do rodného listu jako otec, přestože biologickým není.

„Nechtěli jsme, aby skončil v kojeňáku. Tehdy nám to připadalo jako nejlepší řešení,“ řekl Právu Géczi.

Kdyby byli v přípravném řízení vyslechnuti lékaři dítěte, nemusela vůbec kauza skončit u soudu
soudkyně

Štefan, jehož odmala trápily zdravotní i psychické neduhy, v prvních devíti letech absolvoval téměř pět set návštěv u lékařů a několikrát byl hospitalizován. Před čtyřmi lety začal mít stavy zahledění a vidiny. Dvě lékařky u něj zaznamenaly symptomy poruchy autistického spektra a doporučily hospitalizaci v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži.

Tam hoch strávil asi šest týdnů, do konce ledna 2016, a tamní závěry započaly tříleté martyrium rodiny.

V Kroměříži v rozporu se zjištěními předchozích lékařů usoudili, že hoch je v podstatě zdráv a rodina jej zneužívá, aby na něj mohla brát příspěvky. Navrhli ponechat chlapce rodině a jeho nemoci prověřit.

Pracovníci orgánu sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD) v Olomouci však už v únoru 2016 podali návrh Okresnímu soudu v Olomouci na vydání předběžného opatření – odebrání dítěte. Ten jej rychle vydal a chlapec byl umístěn do olomouckého Střediska sociální prevence. „Kluka propustili z nemocnice a za pár dnů si pro něj přijel OSPOD s policií,“ vzpomněla Gécziová.

Odbor sociálních věcí olomouckého magistrátu zároveň podal podnět policii k prošetření, zda ze strany manželů Gécziových nedošlo ke spáchání některého trestného činu proti rodině a dětem.

Policejní vyšetřovatelce trvalo šetření do prosince 2017. Mezitím Okresní soud v Olomouci rozhodl koncem května 2017 s ohledem na probíhající trestní stíhání Gécziových o umístění chlapce na dobu tří let do Dětského domova v Přerově.

Rodiče bili syna za to, že chtěl zpátky do děcáku

Krimi

Policie šetření uzavřela návrhem na obžalobu manželů, protože podle ní neoprávněně pobírali příspěvky na péči o nezletilého a týrání svěřené osoby. To mělo spočívat v tom, že chlapec byl kvůli častým návštěvám lékařů pod neustálým psychickým tlakem.

Návrh policejní vyšetřovatelka opřela o posudek soudní znalkyně Hany Hrstkové, která jen na základě četnosti návštěv lékařů podle zdravotní dokumentace dospěla k tomu, že „stav odpovídá tzv. Münchhausenovu syndromu by proxy (v zastoupení)“. Ten vzniká za situace, kdy si rodiče u svých dětí vymýšlejí nebo výrazně zveličují nejrůznější příznaky a onemocnění a dítě je pak zbytečně opakovaně vyšetřováno.

Hrozilo jim osm let

Syndrom se považuje za zvláštní formu zneužívání, resp. týrání dítěte. „Velká část potíží byla vymyšlena a odpovídá uvedenému syndromu,“ tvrdila znalkyně.

„Když jsme policejnímu orgánu navrhovali, aby vyslechl předchozí lékaře nezletilého, nereagoval, byli přibráni jen odborníci na zkoumání duševního stavu obviněných manželů,“ poznamenala Michaela Lukášová Brynecká z advokátní kanceláře Pečený, Fučík, Langer.

Vyšetřovatelka se též neinformovala o Štefanově zdravotním stavu v přerovském domově dětí, kde byl léčen mj. na psychiatrii, neurologii, alergologii, oftalmologii či nefrologii. S postupem policie se spokojila i státní zástupkyně Lenka Křížková, která 28. prosince 2017 obžalobu podala. Manželům hrozilo až osm let vězení.

„Považuji přípravné řízení za odfláknuté, a je-li ve hře dítě, čekala jsem, že bude dozorující státní zástupkyně případu věnovat větší pozornost,“ uvedla obhájkyně Lukášová Brynecká u soudu, který vynesl loni 6. prosince zprošťující rozsudek.

Studie: Očkování k autismu nevede

Věda a školy

Přihlédl i k výpovědi znalkyně Hrstkové, jež po výslechu lékařů chlapce přehodnotila svůj závěr. „Ty návštěvy (u lékařů) byly sice přehnané, ale způsobil je strach o chlapce,“ uvedla s tím, že policie po ní chtěla jen zhodnocení četnosti návštěv, ne vyšetření dítěte. „Pokud by k výslechu lékařů nezletilého došlo už v přípravném řízení, nemusela vůbec kauza skončit u soudu,“ řekla soudkyně.

O zrušení ústavní výchovy chlapce rozhodl okresní soud v červnu, verdikt nabyl právní moci v srpnu. Štefan se vrátil domů. „Přerušila se veškerá práce s ním, začínáme znovu,“ prohlásil Géczi starší.

„Kdyby aspoň klukovi někdo řekl: „Promiň, zbabrali jsme ti tři roky života,“ říká Blanka Gécziová s tím, že psycholožka Anita Petrů nedávno u hocha potvrdila atypický autismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám