Hlavní obsah

Nevíte, co pod stromeček? Schillerová nabízí banjo, hrob nebo vojenský bunkr

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále nevíte, co pod stromeček? Vydražte si od státu herní konzoli, psa, páčidlo, hrob, vojenský bunkr nebo domek po pěstitelích konopí, vyzývá občany na Facebooku ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Snaží se touto cestou upoutat na majetek ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který si mohou lidé koupit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělní schůzi vlády

Článek

„Pokud stále nevíte, co koupit pod stromeček, zkuste se podívat na aukční portál nabídka majetku, který spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,” vybízí občany ministryně financí Alena Schillerová, do jejíž gesce úřad patří.

„Výběr je opravdu pestrý od herní konzole Playstation přes spotřebiče do bytu až po vojenský bunkr,” dodává ministryně na Facebooku v příspěvku, který doprovází fotografie, na níž se na uživatele internetu usmívá zpoza větviček s vánočními dekoracemi.

Kromě pozemků či řady domů si můžete na aukčním portálu zakoupit i několik psů, knihu o sexualitě, páčidlo, banjo, hrob, postarší elektroniku nebo třeba vybavení do domácnosti.

Domek po pěstitelích konopí

Ve všech případech se jedná o majetek, který propadl státu, a to hned několika způsoby. Zaprvé jde o věci zabavené v souvislosti s trestným činem. Jde jak o věci, kterými byl trestný čin spáchán, tak i o ty, které byly ukradeny a následně policií zabaveny. Druhou cestou je tzv. odúmrť, tedy pozůstalost po lidech nemajících žádné dědice. Třetí cestou je soudní úschova.

„Jedná se například o nemovitosti po lihové mafii nebo pěstírny konopí ve venkovských domečcích,“ vysvětlil Novinkám mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Kdo se chce do dražby státního majetku zapojit, musí se zaregistrovat. Následně je podle Ležatky postup velmi jednoduchý a každý může směle přihazovat. „Je to maximálně jednoduché a zvládne to každý z pohodlí domova,” dodal.

152 milionů od února 2018

I přesto, že se na první pohled zdá, že některé z věcí jsou neprodejné a nemůže o ně být zájem, prodej se podle Ležatky vyplatí.

„Je to věcí poptávky a nabídky. Kolikrát se nám stalo, že se i o zdánlivě bezcennou věc strhl boj. Prodali jsme i staré barvy a laky. Státu se to určitě vyplatí,” řekl Novinkám.

Od února 2018, kdy začal portál fungovat pro movité věci, podle Ležatky proběhlo 5230 dražeb a k úspěšnému prodeji došlo v 2830 případech. Stát do 25. listopadu 2019 tímto způsobem vydělal 152 milionů korun. Pro nemovitosti byl portál spuštěn loni v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám