Hlavní obsah

Nevídaná vlna solidarity: Nadace vybrala za den 100 milionů korun

• Aktualizováno

Přírodní katastrofa na jižní Moravě zvedla nevídanou vlnu solidarity s oběťmi a postiženými obcemi. Na pomoc občanům postiženým řáděním tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku lidé prostřednictvím několika sbírek během pár hodin poslali desítky milionů korun. Částky přitom raketově stoupají. Odpoledne lidé přispívali tempem přes 10 milionů za hodinu. Jen jedna z nadací vybrala za den 100 milionů korun.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zničený dům v Lužicích.

Článek

Lidé mohou posílat peníze na zřízená konta, přispívají také prostřednictvím dárcovských SMS a crowdfundingových portálů.

„Během necelých dvou hodin od vyhlášení sbírky lidé poslali přes dva miliony korun. Takový projev solidarity je mimořádný,” sdělil Novinkám Tomáš Urban z Člověka v tísni, který vyhlásil sbírku SOS Morava. Další milion organizace uvolnila z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni.

Mikulčice z dronu 25.6.2021Video: čtenář novinek

Dalších 2,5 milionu korun hlásí Diakonie Českobratrské církve evangelické. „Ale to číslo se neustále mění, každých deset minut vzroste zhruba o půl milionu,” dodal mluvčí Diakonie Ivo Mareš.

Obraz obce Hrušky je zdrcující, popsal rakouský záchranář

Evropa

„V této fázi pomoci je nejdůležitější finanční pomoc. Teprve až odezní zásah složek, přijde čas na pomoc materiální. Můžeme-li proto poprosit, nyní nejvíce pomohou finanční dary. Zatím ještě neposílejte dary jako třeba hračky pro děti,” zdůraznil Mareš.

Deset milionů za hodinu

Nadace Via sbírá finanční prostředky prostřednictví portálu Darujme. Od čtvrtečního večera touto cestou přispělo 45 tisíc lidí, kteří k pátečnímu poledni poslali celkem 45 milionů korun.

Přelet helikoptéry nad místy neštěstí na Moravě

Domácí

Za dalších 40 minut se částka zvýšila na 52 milionů od 49 tisíc lidí. Ke 13:39 částka překonala 60 milionů a přibylo dalších 7800 dárců. Lidé tak přispívají tempem rychlejším než 10 milionů korun za hodinu.

Večer nadace oznámila, že za 24 hodin lidé poslali 100 milionů korun.

„Chtěli bychom velice poděkovat všem, kdo přispěli, za neuvěřitelnou štědrost. Nemáme ještě konkrétní účel, kam bychom chtěli přispět, peníze chceme co nejdříve předat starostům a postiženým obcím na jejich účty,” řekla Novinkám Hana Sedláková z Nadace Via.

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Člověk v tísni713271329/0300-

„Ještě nikdy se v historii české filantropie nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,” řekl k tomu Zdeněk Mihalco, ředitel nadace. Desítky milionů korun shromáždily také další dobročinné organizace.

Via je v kontaktu s dalšími neziskovými organizacemi, jako jsou Český červený kříž či Adra, a s nimi koordinuje materiální pomoc přímo na místě.

Zájem o sbírku Nadace Via je tak velký, že kvůli přetížení serveru dokonce spadl web. Po poledni už by však měl fungovat. „Situace je opravdu výjimečná. Na účty každou minutou přitékají veliké objemy peněz, a proto to spadlo,” uvedla Sedláková.

„Zájemce o dárcovství prosím o trpělivost, sbírka bude dále fungovat minimálně několik dalších dnů, možná týdnů,” dodala Sedláková s tím, že času na zaslání pomoci bude ještě dost.

Diecézní charita Brno vybrala přes 50 milionů korun.

Ani ne deset minut a máte po životě, líčí spoušť seniorka z Moravské Nové Vsi

Domácí

Zoo Hodonín, kterou přírodní katastrofa rovněž zasáhla, zřídila transparentní účet. Za dopoledne tam lidé poslali více než milion korun. Zhruba 6,5 milionu se sešlo také na účtu nadace Adra.

Anna Jurkovičová z Českého červeného kříže v Hodoníně Novinkám sdělila, že přicházejí dary z celé republiky, ale přesné číslo v tuto chvíli nelze říct.

Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám