Hlavní obsah

Netestujeme. Nemáme čím, hlásí nemocnice v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

V Krajské nemocnici v Liberci zastavili v pondělí odpoledne odebírání vzorků lidem, které hygienici doporučili k testování na koronavirus. Důvodem je nedostatek odběrových sad.

Foto: Krajská nemocnice Liberec

Odběrové místo v Krajské nemocnici Liberec

Článek

„V tuto chvíli nemáme odběrové sady. Čekáme na jejich dodání, obnovení provozu předpokládáme ještě v průběhu dne,“ uvedl pro Právo mluvčí nemocnice Václav Řičář.

V Liberci se tak opakuje situace z pátku, kdy tu přestaly jezdit odběrové sanity, dojíždějící kvůli testům za potenciálně nemocnými až domů. V pátek chyběly zdravotníkům nejen testy, ale i ochranné pomůcky.

„Střídavě chybí všechno,“ potvrdil Řičář s tím, že během pondělí odběrové sanity jezdí zatím bez omezení.

Na odběrové místo v areálu nemocnice, které je kvůli chybějícím testům nyní uzavřeno, přijíždějí pacienti, kteří mají doporučení od hygieniků, standardně autem. Přes okénko auta jim zdravotníci odeberou vzorky, načež lidé ihned odjedou. Podobná odběrová místa jsou v Libereckém kraji ještě tři - v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici.

Nejmladší oběť koronaviru v Evropě: Zemřela dvanáctiletá dívka

Koronavirus

Vedení krizového štábu v Libereckém kraji už v pátek přiznalo, že zdravotníci nejsou schopni velký nárůst lidí doporučených k odběru pokrýt. „Fatálně selhává centrální distribuce pomůcek od státu,“ stěžoval si krajský radní pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

V Libereckém kraji bylo v pondělí 88 případů onemocnění Covid-19. Oproti předchozímu dni přibylo 10 případů. Nejvíce nemocných - 45 - pochází z Liberecka, na Jablonecku jich je 28, na Semilsku 11 a na Českolipsku 4.

Reklama

Výběr článků

Načítám