Hlavní obsah

Nešiřte o bouřkách bludy, vyzval hejtman lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) se obrátil na občany, aby nešířili na sociálních sítích dezinformace, které se začínají objevovat v souvislosti s bouřkami a tornádem, které se minulý týden prohnalo sedmi obcemi na jihu Moravy.

Foto: Petr Horník, Právo

Těžká technika likviduje trosky v Moravské Nové Vsi.

Článek

Hejtman po středečním jednání krizového štábu apeloval na lidi, aby věnovali pozornost zprávám, které kraj, policisté a hasiči vydají prostřednictvím médií.

Jednou z dezinformací, které zaznamenal na sítích, je například tvrzení, že kraj odmítá pomoc armády. To označil za nesmysl.

V Lužicích natočili tornádo z bezprostřední blízkosti. Záběry ukazují jeho ničivou sílu

Domácí

„Dostává se ke mně, že kraj odmítl pomoc armády. Není to pravda. V rámci armády jsou ale složitější postupy. Co je ale potřeba, to je na všech místech zajištěné,“ dodal Grolich.

Foto: Petr Horník, Právo

Na pomoc tornádem postiženým obcím přispěchala armáda. Na snímku v obci Moravská Nová Ves.

„Vím, že se řeší spousta věcí na sociálních sítích, ale prosím, dejte si pozor. Často se tam točí věci, které jsou několik dní staré nebo jsou to dezinformace. To hlavní info jde do médií,“ uvedl hejtman na Twitteru.

Zároveň požádal, aby lidé nevozili do postižených oblastí jídlo či různé drobnosti. Žádosti v tomto smyslu se rovněž na sítích objevují, nicméně ve skladových centrech je vše k dispozici. Individuální dovoz blokuje dopravu, což prodlužuje zejména odvoz sutin.

„Pokud v obcích něco chybí, čeká se chvilku a hned se to tam ze skladů přiveze,“ uvedl hejtman.

První tornádem poničené domy jdou k zemi. Bude jich více než sto

Domácí

„Poprosil bych, by lidé vnímali, co se domluví na krizovém štábu. Jsou tam hasiči, policie, záchranné složky, neziskový sektor, starostové a my víme, jaká je situace v obcích a co je potřeba,“ uzavřel Grolich.

Reklama

Výběr článků

Načítám