Hlavní obsah

Pomáhat se sjíždějí rodina i přátelé. Neřeší se, čí je opravovaná střecha

– Moravská Nová Ves

Moravská Nová Ves nedaleko Hodonína se pomalu vzpamatovává po tornádu, které se tudy ve čtvrtek v podvečer prohnalo. Na místě pomáhá každý, kdo má ruce a nohy: místní obyvatelé, jejich příbuzní i dobrovolníci.

Vytlučená okna, spadané střechy, zatopené domy. Lidé hodnotí škody ničivého tornáda, pomáhají příbuzní i dobrovolníciVideo: Novinky

 
Článek

Všichni místní se shodují, že katastrofa přišla znenadání a velice rychle. „Začalo nejdřív trochu pršet, zničehonic začal veliký vítr, dunění, hučení. Na dvoře máme střechu, sousedé ji mají také strženou. Dole v místnosti jsme měli po kotníky vody, vytlučená okna. Byli jsme na dvoře, tam jsme se schovali. Pocity to byly strašné,“ líčí čtvrteční událost Dana Košutová.

Moravská Nová Ves z dronuVideo: čtenář Novinek

„Ani z obrázků to nejde tak popsat, než když tady člověk jde, ví, kdo v domech bydlí. Když se člověk podívá na hlavní třídu, která už skoro vůbec není, je to šílené. Funguje to tu úplně super, i já jsem dojel v noci z Prahy. Vůbec jsem nespal, už jedu asi 40 hodin v kuse. Člověk chtěl v tu chvíli pomoci, nejen rodičům, ale komukoliv. V tu chvíli neřešíte, jestli je to vaše, nebo někoho jiného. Musíme si pomáhat,“ míní Radek Doležal, jehož rodině spoušť naštěstí nevzala střechu, okna na domě mají ale vytlučená.

Chlapům se derou slzy do očí. Vůbec nevíme, kde začít, říká otec tří dětí z Moravské Nové Vsi

Domácí

Městys se od rána plní příbuznými obyvatel, kamarády i dobrovolníky, kteří nezištně přijeli postiženým rodinám na pomoc. Největší problém je ale v nedostatku materiálu.

„Přijeli sem dobrovolníci, za což jsme strašně rádi, ale chybí materiální potřeby. Největší problém jsou celty, plachty, zakrývání střech. Jakmile do toho zaprší, bojíme se, aby to ještě víc nespadlo. Materiály v obchodech od Brna až po Prahu jsou všechny zarezervované nebo vyprodané, nikde nic není,“ říká Petr Čeršna, kterému tornádo zničilo „jen“ dvě auta, pomáhá ale ostatním, kde se dá.

Nevídaná vlna solidarity: Nadace vybrala za den 100 milionů korun

Domácí

Na místo přijel už v ranních hodinách i předseda hnutí STAN Vít Rakušan, setkal se zde se zástupci města. Starostové dopoledne zároveň oznámili zrušení svého plánovaného sněmu, do městysu nechají dovézt na tři sta obědů, které měli na mítink objednané.

Rakušan přijel na místo také za svou kolegyní z hnutí, poslankyní Janou Krutákovou, které tornádo dům značně poškodilo. „Byli jsme doma celá rodina, seděli jsme v kuchyni, vyhnalo nás to od večeře. Přihnal se déšť, pod oknem nám proletěly stromy, rozvalily se nám všechny dveře, okna. Nahoře v bytě u dcery je spoušť, ten byt je zlikvidovaný. Naštěstí jsem nemusela obvolávat kamarády, hlásili se sami včetně Vítka Rakušana. Snaží se pomoct nejen nám, ale i všem postiženým v obci,“ uvedla Krutáková.

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Sousední země Česku bez váhání poslaly pomoc

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám