Hlavní obsah

Nemocnice po celé zemi zavírají oddělení, omezují péči a hlásí nedostatek personálu

Právo, Novinky, pra, pem, kal, pch, mip, hon, mrak, alf, vor, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice, které se kvůli covidu potýkají s nedostatkem personálu a někde i nedostatkem lůžek, jsou spíše skeptické k tomu, že by jejich problémy vyřešilo povolání studentů zdravotnických oborů. To v pondělí zmínila hlavní hygienička Pavla Svrčinová jako jeden z argumentů pro možné vyhlášení nouzového stavu. Někde již přitom studenti spolu s vojáky pomáhají.

Foto: Vitali Timkiv, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Plzeňský kraj

Někteří středoškoláci už pomáhají v nemocnicích Plzeňského kraje, kam spadají zařízení v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu. Chodí sem odpoledne po výuce či o víkendech na brigádu.

„Další posily bychom uvítali, pokud by šlo o studentské praxe. Ale v současnosti není situace tak dramatická,“ zhodnotil mluvčí nemocnic, kde v pondělí leželo 60 covidových pacientů, Jiří Kokoška.

Zlínsko

V Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně chybí personál dlouhodobě. „V tuto exponovanou dobu je potřeba každý lékař, každá sestra. V každém případě by studenti byli pomocnou silou, ale nedokážou nahradit proškolený personál,“ řekla Právu mluvčí KNTB Renáta Večerková. Zlínská nemocnice v souvislosti se skokovým nárůstem pacientů s koronavirem otevírá další covidové jednotky.

Plaga se opřel do Svrčinové: Studenty do nemocnic? To nemyslí vážně

Koronavirus

„K pondělku máme dvaadevadesát hospitalizovaných pacientů na standardních odděleních a dvanáct na JIP. Přesouváme personál z uzavřených oddělení na covidária,“ dodala Večerková.

Karlovarský kraj

Na západě Čech je zatím situace klidnější. „Zatím jsme o nějaké výpomoci neuvažovali, protože v našich zdravotnických zařízeních máme šest pacientů v Chebu a šestnáct v Karlových Varech,” uvedla Markéta Singerová, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou oba špitály spadají.

„Jsme schopni pacienty s aktuálním personálem opečovat, ale očekáváme, že se situace změní a že hospitalizovaných bude více. Pak bychom o pomoc volali,” pokračovala mluvčí s tím, že covidoví pacienti velmi často trpí zápaly plic, takže je třeba je často polohovat.

„Pak tam chybějí fyzické síly, takže jsme v kooperaci s hasiči a policií, která nám pomáhá již v očkovacích centrech. Jsme ale připraveni povolat i studenty jako v jarní vlně,” dodala Singerová s tím, že je KKN spojena s chebskou střední zdravotnickou školou.

Moravskoslezský kraj

V ostravské fakultní nemocnici je aktuálně mimo službu asi pět procent zdravotnického personálu. „Pro srovnání, začátkem ledna 2021, kdy byly počty hospitalizovaných s covidem i chybějícího personálu nejvyšší, to bylo osm procent zdravotníků. Plánovaná operativa tehdy byla ale úplně zastavená,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Z důvodu neustálého přibývání nových pacientů s covidem podle ní nemocnice přidává ke stávajícím covidovým lůžkům další a další lůžka standardní i intenzivní péče.

Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu

Domácí

„To samozřejmě vyžaduje i přesuny zdravotnického personálu a hledání náhrad za chybějící personál. U personálu na JIP je to obzvlášť složité, protože se jedná o vysoce specializovanou činnost, se specifickými požadavky na kvalifikaci personálu,“ dodala mluvčí.

Vyšší počet mediků by nemocnice podle Petlachové uvítala. „Někteří medici i studenti sesterských a ošetřovatelských oborů u nás běžně pracují i v průběhu celého roku. Samozřejmě že pokud by byla ta možnost, širší výpomoc bychom uvítali. Každá pomocná ruka je dobrá,“ dodala.

Liberecký kraj

Do nemocnic v Libereckém kraji se v úterý po několika měsících vrátí vojáci z libereckého chemického pluku, potvrdil na dotaz Práva Petr Šabaka, tamní vojenský kaplan. Dva vojáky už liberecký pluk od čtvrtka minulého týdne posílá také do nemocnice v Jičíně v Královéhradeckém kraji.

Mezinárodní ostuda. Nefunkční Tečka nechala na holičkách Čechy v zahraničí

Domácí

Kraj očekává, že některé dobrovolníky do nemocnic by se mohlo podařit získat díky výzvě Českého červeného kříže. Vyhlašovat nouzový stav kvůli povolání studentů do nemocnic však zatím není z pohledu krajského krizového štábu nutné.

Vysočina

V Kraji Vysočina zaměstnává covid v tuto chvíli hlavně nemocnici Jihlava. Z 11 pacientů napojených na přístroje je 10 osob právě s touto diagnózou.

Díky přesunu personálu z oddělení s omezeným provozem zatím v Jihlavě větší nedostatek sil nemají, zaměstnanci jsou ve vysoké míře proočkovaní a pravidelně se testují, takže „mimo hru” je zejména několik rodičů, kteří zůstali v karanténě kvůli dětem. Do Jihlavy míří čtyři vojáci, od úterý by měli pomáhat hlavně v odděleních s intenzivní péčí.

Kubek: Něco se omezit musí. V Česku se nedodržuje vůbec nic

Domácí

Pomoc studentů by uvítali v Novém Městě na Moravě, ale zároveň v ni ani nedoufají. „Medici stejně zůstávají zejména v místech, kde studují. Nám by pomohli studenti nejvyšších ročníků zdravotních škol, protože by umožnili přetíženým sestřičkám vybrat si náhradní volna, zase už jedou na doraz,“ uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

Jihočeský kraj

Českobudějovická nemocnice je se 182 hospitalizovanými pacienty s covidem-19 aktuálně nejzatíženější nemocnicí v České republice. Od středy 24. listopadu proto odkládá veškeré plánované hospitalizace informoval ředitel nemocnice Michal Šnorek.

„O odložení konkrétních typů výkonů rozhodne vždy primář oddělení. Pacienty, kterých se to týká, vyrozumí zdravotnický personál telefonicky, SMS či e-mailem stejně jako v předchozích vlnách. Podobně jako v předchozích vlnách se jedná o zhruba 50procentní omezení péče,“ řekl Šnorek.

Olomoucký kraj

V Nemocnici Šumperk v provozu chybí asi 150 lidí. O pomoc proto poprosila armádu a obrátila se i na dobrovolníky. „Je to napříč spektrem. Chybí zdravotnický i ostatní personál. Třeba ve stravovacím provozu. Někteří jsou nemocní, jiní v karanténě, další mají ošetřovatelské volno,“ řekla Právu v pondělí mluvčí nemocnice Hana Hanke s tím, že nemocnici se už hlásí první dobrovolníci.

„V pátek také dorazili na výpomoc čtyři příslušníci Armády ČR,“ konstatovala mluvčí.

Zájem o očkování je rekordní i v regionech

Koronavirus

Studenty, o jejichž povolání uvažuje ministerstvo, by v Šumperku podle ní přivítali. „Byla by to výrazná pomoc. V předchozích vlnách, kdy nám tady pomáhali studenti posledních ročníků střední zdravotnické školy, jsme s nimi měli výborné zkušenosti. Dokázali nahradit ošetřovatelský personál na standardních lůžkách ať už na urologii, ortopedii, interně, či jiných pracovištích,“ podotkla Hanke.

Královéhradecký kraj

Nedostatek zdravotnického personálu pociťují ve všech pěti nemocnicích sdružených ve Zdravotnickém holdingu Královéhradeckého kraje. „Situace zatím není kritická, nicméně den ode dne se horší. Personál schází hlavně kvůli nemocným dětem, jejichž rodiče jsou proto doma na ošetřování,“ přiblížil náměstek ředitele zdravotnického holdingu Jiří Řezníček. Královéhradeckým krajským nemocnicím vypomáhají především v Trutnově, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou vojáci.

Vojáci míří na pomoc do dalších nemocnic

Domácí

Krajské nemocnice v Královéhradeckém kraji nyní dohromady disponují 81 standardními covidovými lůžky, z nichž 65 bylo v pondělí obsazeno. Intenzivních lůžek mají 19, z toho je aktuálně obsazeno 12. Všech 18 standardních lůžek měla v pondělí osazených nemocnice v Rychnově, kde brzy počítají s dalšími 12 lůžky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám