Hlavní obsah

Někteří Středočeši odmítají očkování vakcínou AstraZeneca

V nemocnicích v Kolíně, Trutnově či Jihlavě se ve čtvrtek začalo očkovat vakcínou AstraZeneca. Ve středočeském kraji ale někteří lidé tuto vakcínu odmítli kvůli zprávám o její nižší účinnosti.

Foto: Pool, Reuters

Očkovací látka od společnosti AstraZeneca

Článek

U vakcíny společnosti AstraZeneca se uvádí účinnost 62 až 70 procent, sama firma číslo několikrát měnila, vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna udávají účinnost přes 90 procent.

Někteří zájemci o očkování v Kolíně podle středočeského krajského koordinátora očkování Martina Poláka kvůli zprávám v médiích tuto očkovací látku odmítli. Podle něj se třeba stane, že senior dostane termín očkování, ale pak někdo z rodiny zavolá do očkovacího centra a zeptá se, jakou látku dostane. "Když se řekne - AstraZeneca, tak řeknou, že ji nechtějí," dodal.

Mnoho zemí tuto vakcínu nepoužívá u seniorů, protože studie účinnosti nebyly provedeny na dostatečném vzorku starších lidí, Evropská léková agentura EMA ale vakcínu schválila bez omezení pro lidi nad 18 let.  EMA však zmínila, že není dost dat, která by ukázala, jak je lék účinný u seniorů .

Ve Středočeském kraji látku používají v kolínském očkovacím centru. Postupně si ji také z Kolína odvážejí pracovníci dalších center v regionu.

V JAR stáhli vakcínu od AstraZeneky. Na mírný průběh prý účinkuje jen omezeně

Koronavirus

Nemocnice Jihlava obdržela 4400 dávek. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) řekl, že kraj je nabídl třeba psychiatrickým nemocnicím v Jihlavě a Havlíčkově Brodě, léčebnám dlouhodobě nemocných nebo věznicím v Rapoticích a Světlé nad Sázavou. Zařízení, která budou očkovat sama, si už postupně pro vakcínu jezdí.

Do Česka dorazily první dávky této vakcíny v sobotu, bylo jich 19 200. Šly jen do některých regionů. Další dávky, konkrétně 21 600 přišly ve čtvrtek, ty už budou rozváženy do všech krajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám