Hlavní obsah

Několik desítek komunistů si na Střeleckém ostrově připomnělo první máj

Zhruba tři desítky komunistů si v sobotu ráno na Střeleckém ostrově v Praze připomněly Svátek práce. U pamětní desky odkazující na první dělnickou oslavu prvního máje z roku 1890 krátce promluvili předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová nebo první místopředseda strany Petr Šimůnek. Příznivci strany se sešli také v Brně.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Dolejš na prvomájovém setkání členů a příznivců KSČM, archivní snímek

Článek

Komunisté se sešli v menším počtu kvůli koronavirové epidemii, nepořádají ani své tradiční prvomájové akce. Předseda strany Vojtěch Filip doporučil okresům, aby organizovaly oslavy Svátku práce akcemi typu promenádních koncertů, kolem kterých budou lidé jen procházet a komunisté jim budou moci rozdávat propagační materiály.

První máj v Praze: politika a protesty

Domácí

„Covid jde a neptá se. Musíme respektovat základní pravidla, byť už se to začíná rozvolňovat, takže i dnes to bylo poněkud lepší než před rokem, ale to není hlavní problém. Připomenout si Svátek práce, který je dnes globální, protože problémy práce jsou globální, je na místě,“ řekl novinářům poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Komunisté si Svátek práce připomněli také v Brně.

Na závěr zhruba půlhodinového shromáždění komunisté zazpívali Internacionálu. Na akci dorazilo také několik odpůrců, kteří drželi americkou vlajku a transparenty jako „KSČ čisté zlo“ nebo „Totalitu už nikdy!“ Protest byl poklidný.

Sešli se také v Brně

Komunisté se sešli také na Moravském náměstí v Brně. Mimo jiné vyzvali lidi, aby na podzim ve volbách do Parlamentu dali hlas levici. Podle odhadu ČTK jich na místě bylo kolem stovky. Na akci nedorazili žádní odpůrci.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Účastníci brněnské akce poslouchají vestoje Internacionálu.

„Snad se nám blýská na lepší časy. Doufám, že už bude líp. A věřím, že po podzimu nám bude ještě líp,“ řekl předseda brněnské KSČM Martin Říha.

Proslovy trvaly dohromady asi půl hodiny. Na místě byl dětem k dispozici i menší skákací hrad, který ale v tu dobu zůstal nevyužitý, žádné děti na místě nebyly. Na závěr oficiálního programu zazněla Internacionála, poté i česká hymna.

Reklama

Výběr článků

Načítám