Hlavní obsah

První máj v Praze: politika a protesty

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze se tradičně u příležitosti oslav 1. května bude konat řada politických mítinků, letos se k nim navíc přidají protesty proti vládním protiepidemickým opatřením. Na sobotní odpoledne nahlásilo protest na Petříně hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tento pokojný protest má ukázat lidem, že ještě pořád se můžeme vrátit do normálního světa. Když to situace dovolí, tak si necháme i zahrát od české kapely,“ avizuje na svých stránkách hnutí, které na pražském magistrátu nahlásilo událost pro stovku účastníků.

Vládní opatření jsou tématem i dalších událostí na Letné. V jednom případě je nahlášen pochod z Letné na Klárov. „Přijďte do Prahy, vzkázat vládě ČR, že my své děti nedáme.

Školy nejsou pro vládu priorita, fotbal dostal přednost

Domácí

Nenecháme je dusit a týrat. Chceme otevřené školy bez testů a roušek,“ burcují pořadatelé. Na Letné má odpoledne proběhnout také protivládní manifestace.

Policie zatím mimořádná opatření kvůli víkendovému dění v Praze nepřijala. „Budeme dohlížet na veřejný pořádek, na nahlášená shromáždění i na dodržování vládních nařízení. Z naší strany je to standardní dohled,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Jan Daněk. Dodal ale, že policie situaci vyhodnocuje průběžně a na dění pružně reaguje.

Pandemický zákon akce nelimituje

Aktuální opatření podle pandemického zákona již počet účastníků shromáždění nijak nelimituje. Nejvyšší správní soud totiž zrušil omezení na sto účastníků. Nicméně do podo­by takových akcí ministerstvo zdravotnictví nadále zasahuje. Účastníci organizovaných akcí mají být rozdělení po skupinách po dvaceti, které od sebe dodržují dvoumetrový rozestup.

Co se týče akcí politických stran, u horní stanice lanovky na Petřín se už dopoledne mají sejít příznivci ODS. Pestrá skupina se pak vystřídá na Střeleckém ostrově: Po ránu si tam první máj chtějí připomenout pražští komunisté.

ON-LINE: Česko hlásí rekord v očkování, nakažených je 2216

Zahraniční

Část ostrova si zarezervoval Volný blok, který láká na setkání s poslancem Lubomírem Volným. A pár desítek lidí by se na Střeleckém ostrově mělo sejít také na akci s názvem „První máj anarchistek a anarchistů“.

Od zítra rovněž mohou fanoušci na fotbalové stadiony, kluby mají možnost zaplnit desetinu kapacity. Ani zde policie neočekává větší problémy. Po­dle mluvčího Daňka policisté hlídali stadiony, i když byly zcela uzavřené, pro případy, že k nim dorazí ve větším počtu příznivci.

Reklama

Výběr článků

Načítám