Hlavní obsah

Nejvíce nakažených seniorů přibylo ve středních Čechách

Novinky, Jan Menšík

Onemocnění covid-19 se v posledních týdnech začalo výrazněji dostávat i přes zavedená restriktivní opatření do sociálních zařízení, kde pobývají nejrizikovější skupiny, zejména senioři. Nejvíce se jich v posledních třech dnech nakazilo ve Středočeském kraji, nejméně naopak v Libereckém.

Článek

Přestože v sociálních zařízeních, jako jsou domovy seniorů, platí již dlouhou dobu velmi přísná opatření, například v podobě zákazu návštěv, v posledních týdnech počty nakažených seniorů a zasažených domovů povážlivě povyrostly.

Na počty má do jisté míry také vliv povinné testování všech klientů a zaměstnanců sociálních zařízení, které vláda nařídila. Podle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného testování v některých domovech odhalilo až třetinu nakažených seniorů, plánuje také proto další kola. K testování se využívají antigenní testy.

Psycholožka: Lidé jsou frustrovaní ze zákazů, už ne z nemoci

Domácí

Od začátku listopadu se tempo šíření nemoci ve zranitelných skupinách naštěstí zpomalilo. Svědčí o tom i nová data ministerstva zdravotnictví.

Za poslední týden byl průměrný záchyt 1115 nově nakažených seniorů ve věkové skupině 65+, což je proti předchozímu týdnu pokles o 33 procent. Téměř třicetiprocentní pokles je patrný i u seniorů nad 75 let, kterých se za stejné období nakazilo 600.

Celkem se během listopadu zatím nakazilo 27 122 seniorů, za celý říjen šlo o téměř 39 tisíc nově nemocných seniorů nad 65 let.

Nejvíce nově nakažených seniorů v uplynulých třech dnech vykázal Středočeský kraj, a to 599, přičemž 386 z nich je ve věku nad 65 let a 213 je starších 75 let. Vysoké počty má také Jihomoravský (497) a Moravskoslezský kraj (488). Oba tyto kraje patří, co do počtu případů, mezi ty nejzasaženější.

Naopak nejméně nakažených seniorů má v obou věkových kategoriích za poslední tři dny Liberecký kraj. Bilance je 97 ku 36.

Blatný plánuje testovat vybrané učitele a žáky

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám