Hlavní obsah

Nejpopulárnější hejtman je na jihu Čech, nejméně oblíbený na Karlovarsku

Největší oblibě se ve svém kraji těší jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS), následován představitelem moravskoslezského regionu Evženem Tošenovským a Ivanem Kosatíkem z Olomoucka (oba z ODS). Naopak nejmenší popularitu má v domovském regionu karlovarský hejtman Josef Pavel (ODS). Vyplývá to průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jan Zahradník působící na jihu Čech, Evžen Tošenovský z moravskoslezského kraje i Ivan Kosatík z Olomoucka jsou více než třemi čtvrtinami obyvatel svého regionu hodnoceni kladně. Podpora těchto hejtmanů jde evidentně napříč politickým spektrem.

Nejméně kladných hodnocení si od obyvatel svého kraje vysloužil karlovarský Josef Pavel. Nejméně známým hejtmanem je pardubický Ivo Toman (ODS), což je však dáno zejména tím, že na svůj post nastoupil až letos v únoru poté, co loni na podzim zemřel původně zvolený Michal Rabas.

Dvě třetiny lidí volí podle celostátní politiky

Osobnost kandidáta na hejtmana bude při rozhodování, komu dát hlas, nejpodstatnější pro více než třetinu lidí. Bezmála dvě třetiny voličů však považují za důležitější, jakou politiku strany prosazují na celostátní úrovni. Téměř polovina občanů si navíc přeje zásadní změnu ve vedení kraje.

Z výzkumu tak vyplývá, že lidé sice oceňují přínos hejtmanů, ale zároveň jsou připraveni hlasovat podle stranického klíče. Stávající hejtmani, kteří se až na výjimku těší oblibě u nadpoloviční většiny obyvatel domovského regionu, tak mohou doplatit na to, že lidé se i v krajských volbách rozhodují podle celostátní politiky

Naprostá většina hejtmanů chce také svůj post v říjnu obhájit, výjimkami jsou Petr Zimmermann (Plzeňský kraj) a Petr Skokan (Liberecký kraj).

Výsledky dále potvrzují dlouhodobý trend, z nějž je patrné, že představitelé krajských samospráv se těší větší důvěře a oblibě, než jejich kolegové působící na celostátní úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám