Hlavní obsah

Nejmodernější srdeční pumpa dokáže prodlužovat život

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před třemi týdny nestál život Jana Sadílka za nic. Nyní je čtyřiašedesátiletý důchodce sice ještě stále v péči lékařů, ale už srší optimismem. V těle mu pulsuje a do srdce krev hrne nová pumpa. Jde o v současnosti nejmodernější srdeční náhradu, kterou lékaři panu Sadílkovi voperovali v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) jako prvnímu pacientovi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jan Sadílek, jehož nemocnému srdci pomáhá při životě nejmodernější pumpa na světě s ředitelem brněnského transplantačního centra Petrem Němcem.

Článek

Technický zázrak mu doslova vrátil novou chuť do života. „Nestálo to za nic, nemohl jsem dýchat, obtížně jsem se i pohyboval. Byl jsem pořád unavený a zvláště posledních 14 dnů před operací jsem to viděl černě. Teď už je mi hej a cítím se, jako bych se opravdu znovu narodil. Jen s tím nemůžu do bazénu,“ svěřil se někdejší průmyslovák a podnikatel, kterému vypovědělo srdce službu tak razantním způsobem, že byl zařazen do transplantačního programu centra.

„Pacientovi jsme implantovali nejmodernější srdeční podporu, která je v současné době na světě k dispozici. Ta podporuje nebo zcela nahrazuje funkci levé srdeční komory a je schopna přečerpat do těla dva a půl až deset litrů krve za minutu,” popsal kardiolog Petr Fila.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jan Sadílek je se zařízením, které mu zřejmě zachránilo život náramně spokojený

„Její mimořádnou výhodou je, že pumpa pracuje zcela bez ložisek, při čerpání se zařízení otáčí (5000 otáček za minutu) v magnetickém poli, což mnohem méně poškozuje červené krvinky, a navíc rovněž sama vytváří srdeční pulz. Kabel od ní je veden pod kůží pacienta a na vývodu na břiše je zapojen do zařízení, které mimo monitorování průběhu činnosti ukazuje i stav baterií, jež jsou schopny pracovat na jedno nabití až deset hodin. Pacient má samozřejmě další náhradní k dispozici,“ dodal.

Brněnské centrum, které je vedle pražského IKEM jediným pracovištěm v zemi, kde se tyto zákroky provádějí, začalo s programem mechanických náhrad v roce 2009 a za deset let implantovali pumpy se starším provedením 90 pacientům.

Kdo nemůže dostat srdce, má u pojišťovny smůlu

„Obvykle jsou v provozu půl roku či rok, nejčastěji do doby, než se najde vhodný dárce pro pacienta. Nejdéle byla v provozu jedna z nich tři roky. Jejich životnost je však prakticky neomezená, v zahraničí známe řadu případů, kde fungují pět i více let, a pokud pacient zemře, jsou příčinou jiné komplikace“ popsal ředitel CKTCH Petr Němec.

Mechanické srdeční náhrady totiž prodlužují život i lidem, kteří nemohou být z různých důvodů zařazeni do transplantačního programu, a tedy cizí srdce nemohou dostat.

„Použití náhrad v těchto případech je však poněkud komplikované, neboť pojišťovny zatím nechtějí implantát pro takové pacienty proplácet. My se snažíme tento stav zvrátit,“ doplnil docent Němec s tím, že cena této nejmodernější pumpy, je dva a čtvrt milionu korun. Její voperování trvá chirurgickému týmu zhruba čtyři hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám