Hlavní obsah

Nejmenší Piráti budou chtít dvě ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti získali v parlamentních volbách pouze čtyři poslance, budou ale usilovat o více než jedno ministerstvo. Podporu mají od šéfa koaličních Starostů Víta Rakušana. Kolik postů ve vládě bude koalice PirSTAN žádat, nechtěl Rakušan sdělit.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Počítáme s účastí Pirátů ve vládě. Popíráme fámy, že všechno bude mít STAN. Přijdeme s konceptem, kdy Piráti budou mít více než jedno ministerstvo. Uvidíme, kolik těch ministerstev budeme jako koalice mít, potom to můžeme rozpočítat,” řekl Novinkám šéf Starostů Vít Rakušan.

Piráti na fóru hlasují o odvolání Bartoše. Teď jsme koulí u nohy STAN, tvrdí někteří

Parlamentní volby

Na dotaz, o kolik postů ve vládě bude koalice Pirátů s Starostů usilovat, odpovědět nechtěl, ačkoliv o tom na nedělním koaličním jednání s Piráty mluvili.

„Nejdříve je slušné akceptovat to, že vítezem je koalice SPOLU, která jistě přijde s nějakou nabídkou. Ta bude početní. My to potom porovnáme s nějakou naší ideální představou. Respektujeme, že to zastoupení nebude půl na půl ve vládě. Uspěli výrazněji než naše koalice,” dodal.

Důstojné zastoupení

Podstatné ale podle Rakušana je, aby zastoupení koalice na resortech bylo „důstojné”. Neočekává, že například vzhledem k tomu, že Piráti získali nejméně křesel ve Sněmovně, bude koalice SPOLU něco namítat proti víceru ministerstev pro Piráty.

Předseda Sněmovny bude mít klíčovou roli. ANO post nenabídneme, vzkazuje vítěz voleb

Parlamentní volby

„Předpokládám, že si nebudeme kádrovat vnitřní uspořádání nominantů za jednotlivé koalice a že nám koalice SPOLU nebude mluvit do toho, kolik tam bude Stanařů a kolik Pirátů,” uvedl s tím, že jeho uskupení se k tomu taktéž nechystá.

Rakušan nechtěl ani sdělit, jaká ministerstva by koalice PirSTAN chtěla. Zopakoval, že nejprve očekává nabídku a představu ze strany vítězné koalice, až poté budou vyjednávat konkrétní resorty.

Marian Jurečka, předseda lidovců, kteří jsou vedle ODS a TOP 09 součástí koalice SPOLU, Novinkám sdělil, že zatím mezi oběma subjekty žádné vyjednávání o resortech neprobíhá.

Koalice se dohodly, chtějí pro Fialu pověření od prezidenta

Parlamentní volby

„O ministerstvech nevyjednáváme. Jednat budeme teď o programovém prohlášení vlády, o ustanovení Sněmovny a o setkání s prezidentem,“ řekl Novinkám Jurečka. „Nebudu komentovat to, co říkají Piráti, a už vůbec ne přes média.“ reagoval na dotaz, zda je reálné, aby měli Piráti dvě ministerstva. Další jednání s koalicí PirSTAN by mělo být podle Jurečky ve středu.

V sobotu večer, kdy již byly známy výsledky voleb, koalice uzavřely memorandum o tom, že budou o vládě vyjednávat výlučně mezi sebou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám