Hlavní obsah

Kalousek: Piráti by měli být ve vládě. Nelituji, že já tam nebudu

Praha

Bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek nelituje, že nekandidoval do Poslanecké sněmovny za vítěznou koalici SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Ve vládě by pak podle něj i po zřejmém debaklu měli zasednout zástupci Pirátů, i když to bude vyžadovat určitý kompromis.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

 Jak slavíte úspěch koalice SPOLU?  

Včera jsme to oslavili, dneska se ještě radujeme. Před novou vládou je ale těžká práce. Chtěl bych tak každého poprosit, aby neměl nepřiměřená očekávání. Uklidit problémy, které nadělala Babišova vláda, nebude jednoduché.

Nelitujete, že jste za koalici nekandidoval?  

Rozhodnutí z loňského léta nelituji. Rozhodl jsem se po pečlivém uvážení. Nebylo to z úterý na středu.

Spěchali jsme, proto jsem tam dal půjčku. A ministrem byl Kalousek. Babiš vysvětluje nákupy přes daňové ráje

Domácí

Mohl jste být ale ministrem.  

Rozhodnutí, která dělám, jsou po pečlivém uvážení, nelituji. Koneckonců mě až překvapilo, jak jsem byl v kampani neustále přítomen. Protože když jsem si pustil jakoukoli volební debatu, tak ukňouraný hlas předsedy vlády vždycky křičel Kalousek, Kalousek, Kalousek. Pořád jsem cítil, že jsem u toho.

Jakou jste vy hrál před volbami roli?  

Neúčastnil jsem se žádného předvolebního vyjednávání. Podporoval jsem ale koalici SPOLU ze všech sil, a to v médiích či při veřejných setkáváních. Tomu, kdo mě požádal o radu, jsem radu velmi rád poskytl.

Jaké rady jste rozdával?  

Myslíte, že se tohle dá zveřejňovat? Dá se říct jediné. Kdo mě požádal o radu, tak jsem mu rád poradil. Jak s tím naložil, byla jeho věc.

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Parlamentní volby

Piráti utrpěli ve volbách debakl. Měli by být ve vládě?  

Jsem přesvědčen, že ano. Kdyby šli do opozice, byla by to fatální chyba. S kým by ji tvořili? S Okamurou a Babišem? Piráti v téhle situaci patří do vlády a zasloužili by si, aby tam nebyli pouze trpěni.

Nebylo by ale snazší, kdyby v ní nebyli? Přece jenom například na daně mají odlišný pohled.

Nejen na daně, je ale potřeba najít kompromis. To je povinností politika. Úkoly, které stojí před vládou, si zaslouží shodu všech demokratických sil. A ta široká shoda nejde bez kompromisu. Uzavřít ho je nezbytné.

Reklama

Výběr článků

Načítám