Hlavní obsah

Nejdřív byznys. Petříček naznačil, jak by se měly otevírat hranice

Právo, Jan Martinek

Vláda by na pondělním zasedání měla uvolnit restrikce, co se týče vycestování do zahraničí. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by zatím měly přednost dostat obchodní a pracovní zájmy, ale otevření sousedních hranic by se lidé mohli dočkat v polovině května.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Předpokládám, že v tomto týdnu bychom mohli usnadnit ježdění za hranice kvůli ekonomickým aktivitám. Podnikatelé volají po tom, abychom jim umožnili jednání v cizině, protože jejich zahraniční byznys stojí,“ uvedl Petříček v České televizi. Řekl, že o mírném uvolnění hranic by měla vláda v pondělí jednat.

„V následujících čtrnácti dnech umožníme lidem jezdit do práce a podnikatelům jednat se zahraničními partnery, aniž by potom museli do karantény,“ řekl ministr.

„Budeme vycházet z doporučení v cestovní mapě a postupovat fázovaně. Začneme otevírat hranice hlavně našim sousedům, první by mělo být Rakousko a Slovensko. V průběhu května bychom už mohli cestovat mezi sousedními státy,“ řekl Petříček s tím, že je třeba sledovat epidemiologickou situaci. „Aby se po rozvolnění nevrátila jako bumerang horší fáze epidemie,“ řekl.

Otevřete od května hranice bez karantény, apeluje petice na vládu

Koronavirus

Cestování a turistika přijde podle Petříčka až v další fázi. „Jedná se například s Chorvatskem, ale platí, co říkají epidemiologové: že otevření hranic Schengenu by mělo být víc koordinované a musíme zohledňovat situaci v ostatních zemích. Ta se ale stabilizuje,“ uvedl ministr.

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v ČT řekl, že například do Itálie nebo Španělska nebude podle něj možné vycestovat delší dobu, ale do Rakouska by se Češi v létě podívat mohli.

V Česku platil v době nouzového stavu plošný zákaz vycestování, krizový štáb jej začátkem dubna zrušil: od minulého týdne mohou lidé vycestovat v odůvodněných případech, po návratu ale musí do čtrnáctidenní karantény.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám