Hlavní obsah

Nehoráznost, zlobí se Hřib kvůli zákazu vánočních trhů ze dne na den

Praha

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtek označil za nehorázné rozhodnutí vlády o zákazu adventních a vánočních trhů. Šokováni jsou opatřením také zástupci firmy Taiko, která organizuje největší pražské vánoční trhy. Podle ní je zákaz pro některé prodejce likvidační.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

Vládní rozhodnutí zrušit ze dne na den vánoční trhy je podle Hřiba nehorázné a vláda musí trhovcům nabídnout kompenzace.

Vláda od pátečních 18:00 zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na veřejných místech lidé nebudou smět pít alkohol.

„Rozhodnutí vlády o zrušení konání venkovních vánočních trhů doslova ze dne na den je nehorázné vůči všem provozovatelům trhů i samotným stánkařům, kteří si zboží mnohdy zakoupili na úvěr. Je neskutečné, že je nechali stánky i postavit a teď je budou nutit je zase zbourat,” uvedl Hřib.

Vláda zakázala vánoční trhy

Ekonomika

Vláda musí podle primátora nabídnout adekvátní finanční kompenzace všem stánkařům. „Považuji to za důkaz finálního selhání dosluhující vlády Andreje Babiše (ANO) a jejich absolutní neschopnosti cokoliv plánovat. Zajímalo by mě, co pro zbrzdění pandemie dělali doteď,” uvedl Hřib.

Zrušit venkovní vánoční trhy pak označil za paradoxní, kdy například na náměstí Republiky bude zrušen venkovní trh, ale sousední obchodní centrum zůstane otevřené.

Havlíček: Podnikatelům s propadem nad 50 procent by mohl stát přiznat vyšší podporu

Domácí

„Připomíná mi to situaci z minulého roku. Tehdy jsme ale byli svědky situace, kdy dobrá čísla v Praze umožnila vládě nechat v rámci systému PES velké obchody otevřené v celé zemi. Díky tomu pak pandemie dosáhla v lednu dalšího maxima,” dodal Hřib.

Kdo si pořídil zboží na úvěr, skončil

„Jsme v šoku a zoufalí. Zatímco obchodní domy a nákupní centra zůstanou otevřena, venkovní tržiště musí být uzavřena. Je to absurdní,” řekla mluvčí Taika Hana Tietze. Společnost doufá v to, že vláda organizátorům a prodejcům nabídne kompenzace.

Na přípravě trhů pracovala společnost v průběhu celého letošního roku. Podle mluvčí se organizátoři připravili i na zpřísněná opatření a kontroly očkovacích certifikátů návštěvníků trhů. „Najali jsme nové zaměstnance, kteří se na přípravě a organizaci podíleli. Zrušili jsme také doprovodný program a přichystali se na všechna nařízení,” řekla Tietze.

Problémy budou mít podle Tietze také někteří prodejci, a to zejména ti, kteří si vzali úvěry, z kterých pořizovali zboží. „Takže pro ty to bude likvidační,” dodala. Zda a kdy firma stánky z náměstí odstěhuje, podle ní zatím nebylo rozhodnuto.

Anketa

Je podle vás správné zrušit kvůli šíření koronaviru vánoční trhy?
Ano
33,7 %
Ne
66,3 %
Celkem hlasovalo 23221 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám