Hlavní obsah

Vyhýbavost sama. Lipavský po schůzce se Zemanem neřekl prakticky nic

– Praha • Aktualizováno

Za prezidentem Milošem Zemanem dorazil do Lán kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti). K tomu, zda je právě on ten kandidát, kterého prezident nechce jmenovat, se vyjadřovat příliš nechtěl. Uvedl, že jmenování probíhá na bázi premiér – prezident. A je potřeba postupovat podle ústavy.

Vyjádření kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského po jednání s prezidentemVideo: ČTK

 
Článek

„Debata byla velice věcná a korektní. Prezidentovi jsem se přišel představit jako kandidát na ministra zahraničí. Představil jsem mu svoje názory,” řekl po jednání s prezidentem Lipavský.

Společně řešili priority České republiky v zahraniční politice, členství v EU či NATO. Jednali také o Izraeli, visegrádské čtyřce (V4), Číně či Rusku. „Je přirozené, že různí lidé mají různé názory,” míní.

Fiala k Zemanovým výhradám: O změně kandidátů do vlády neuvažuji

Domácí

Řešili ale i současnou politickou situaci. „Debatovali jsme obecně i o jmenování vlády,” uvedl po jednání Lipavský.

„Můj osobní pohled není namístě”

Odpovědi na to, zda je právě tím kandidátem, kterého prezident jmenovat nechce, se vyhnul. „Nechci mluvit za pana prezidenta. Jmenování ale probíhá na bázi premiér – prezident. Je potřeba postupovat podle ústavy,” prohlásil.

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) několikrát řekl, že nehodlá ustupovat z navrženého seznamu kandidátů.

„Můj osobní pohled není namístě,” zdůraznil Lipavský.

Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. A spekuluje se právě o Lipavském.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman přijal kandidáta na funkci ministra zahraničních věcí Jana Lipavského.

Podle ústavy prezident nicméně jmenuje premiéra a na jeho návrh pak jmenuje ostatní členy kabinetu. O prezidentské možnosti vetovat návrhy premiéra se ústava nezmiňuje.

Pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, podáme kompetenční žalobu, potvrdil Jurečka

Domácí

Lidovecký předseda a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka k tomu v neděli v České televizi řekl, že pokud by Zeman návrhu na jmenování nové vlády nevyhověl, porušil by ústavu, a obratem by proto následovala kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Odpoledne dorazí Nekula 

Lipavský dříve jako své priority v resortu popsal návrat k hodnotově orientované zahraniční politice, ekonomickou diplomacii zaměřenou na vědu, výzkum a inovace nebo profesionalizaci diplomatické služby.

Odpoledne by pak do Lán měl dorazit také kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Ústavní právník: Zeman nemůže ministra jen tak vetovat

Domácí

Program Zemanových schůzek s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince.

A protože je prezident kvůli onemocnění covidem-19 v izolaci, jedná s kandidáty přes mikrofony a po dobu schůzky je oddělen plexisklovou bariérou.

Reklama

Výběr článků

Načítám