Hlavní obsah

Fiala k Zemanovým výhradám: O změně kandidátů do vlády neuvažuji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na post premiéra Petr Fiala (ODS) neuvažuje, že by v reakci na výhrady prezidenta Miloše Zemana měnil jména nominantů na ministerská křesla. Řekl to ve čtvrtek Novinkám. Zeman ve středu avizoval, že ze seznamu, který mu Fiala přinesl, bude vetovat jedno jméno. Podle expertů je něco takového možné pouze v případě, že by jmenování kandidáta bylo protiprávní.

Foto: Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Panu prezidentovi jsem představil návrh ministrů, který vychází z koaliční dohody. Tento návrh považuji za kvalitní a neuvažuji o tom, že bych ho nějak měnil,“ uvedl Fiala ve čtvrtek pro Novinky.

„Pan prezident se chce sejít se všemi kandidáty na ministry, než bude jmenovat celou vládu,“ připomněl schůzky, které Zeman prostřednictvím Hradu avizoval na období poté, co jmenuje v pátek 26. listopadu Fialu premiérem.

Zeman: Jednoho ministra Fialovi nejmenuji

Domácí

Zeman ve středečním rozhovoru pro Novu řekl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády Petra Fialy (ODS). Jméno neuvedl, kandidáta prý osobně nezná. Aby nemusel vetovat celou vládu, Fialovi navrhne, aby daný úřad řídil sám premiér, nebo aby řízením pověřil jiného člena vlády.

Poznamenal také, že u několika kandidátů na ministry má podezření, že resortu nerozumí, jejich vetování ale neplánuje.

Lipavský: Nemám informaci, že by Zeman nechtěl zrovna mě

Domácí

Dlouhodobě se spekuluje, že u prezidenta by mohlo narazit jméno Jana Lipavského (Piráti), který je kandidátem na post ministra zahraničí. Zemanovi by mohl vadit jeho odmítavý postoj ke stěhování české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tento krok prezident dlouhodobě podporuje.

Zeman v minulosti s odmítnutím některých kandidátů do vlády uspěl, experti ovšem upozorňují, že pokud bude premiér na nominaci trvat, mohl by si prezident změnu prosadit jen z opravdu vážných důvodů.

Ústavní právník: Zeman nemůže ministra jen tak vetovat

Domácí

Ústavní právník Marek Antoš Novinkám řekl, že Ústava prezidentovi přikazuje, aby vyhověl návrhu a jmenoval člena vlády. Osobní důvody nebo nesouhlas s politikou nestačí. V případě, že by Zeman i Fiala trvali na svém, skončil by spor zřejmě u Ústavního soudu.

Kandidáti do nové vlády:

Předseda vládyPetr Fiala (ODS)
Ministr financíZbyněk Stanjura (ODS)
Ministr vnitraVít Rakušan (STAN)
Ministr práce a sociálních věcíMarian Jurečka (KDU-ČSL)
Ministryně obranyJana Černochová (ODS)
Ministr dopravyMartin Kupka (ODS)
Ministr zdravotnictvíVlastimil Válek (TOP 09)
Ministr zemědělstvíZdeněk Nekula (KDU-ČSL)
Ministr spravedlnostiPavel Blažek (ODS)
Ministr kulturyMartin Baxa (ODS)
Ministryně životního prostředíAnna Hubáčková (KDU-ČSL)
Ministr průmyslu a obchoduJozef Síkela (STAN)
Ministr školstvíPetr Gazdík (STAN)
Ministr zahraničíJan Lipavský (Piráti)
Ministr pro místní rozvoj a digitalizaciIvan Bartoš (Piráti)
Ministryně pro vědu a výzkumHelena Langšádlová (TOP 09)
Ministr pro evropské záležitostiMikuláš Bek (STAN)
Ministr pro legislativuMichal Šalomoun (Piráti)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám