Hlavní obsah

Návrat očkování proti pravým neštovicím? Zatím ne

Odborníci v Česku zatím žádná zvláštní preventivní opatření nechystají, jak Právu řekl předseda infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Po letech se však znovu otevírá debata, zda si nedoplnit zásoby vakcín proti pravým neštovicím a ty, kteří jsou ohroženi vážným průběhem, nepřeočkovat.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Otevřeně se k tomu staví třeba Spojené státy. Tamní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) chce navýšit zásoby vakcíny Jynneos, která je schválena k prevenci pravých i opičích neštovic. Zvažují, že by jí očkovali rizikové osoby a zdravotníky, kteří měli kontakt s nakaženým. V Evropě je proti neštovicím registrována vakcína Imvanex.

Je potřeba nová vakcína

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek upozorňuje, že látky, které se používaly v minulém století, doprovázely často silnější nežádoucí reakce. „Rizika vakcinace starou vakcínou používanou v Československu (pokud jsou zásoby) v tuto chvíli převyšují možná rizika (infekce, pozn. red.), proto nepovažuji přeočkování rizikových skupin za vhodné,“ napsal Právu. „Musela by být k dispozici vakcína nové generace,“ dodal.

Mutace a superpřenašeč na festivalu. Vědci přišli s teoriemi, proč se teď opičí neštovice šíří

Evropa

Podobně to vidí i další odborníci, podle kterých nejsme v situaci, kdy by se nákaza začala masivně šířit a lidé měli vážné komplikace. Otázkou je, zda si Česko ponechalo vůbec nějaké minimální zásoby vakcín proti pravým neštovicím.

Dřívější vakcíny proti pravým neštovicím podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) fungují i proti opičím neštovicím. To však zpochybňuje ministerstvo zdravotnictví. Neexistují podle něj data, která by to potvrzovala.

Foto: Novinky

Výskyt opičích neštovic v Evropě

Celá debata je ale spíše teoretická. Vakcinace proti pravým neštovicím skončila v 80. letech, kdy se nakažlivou nemoc podařilo vymýtit. Ochrana po očkování, stejně jako u covidu nebo jiných nemocí, ale není celoživotní a u většiny lidí zřejmě od té doby zeslábla.

Jak se tedy preventivně chránit? Odborníci radí oprášit hygienické návyky z dob covidové pandemie a mýt si ruce.

Plané neštovice neochrání

Mezi neštovicemi je třeba dělat rozdíly. „Jsou to zcela odlišné nemoci, jen se stejně jmenují, protože mají podobné kožní projevy,“ podotkla infektoložka a primářka z pražské Bulovky Hana Roháčová.

Dřív člověka zasáhne blesk, než dostane opičí neštovice, tvrdí německý virolog

Evropa

Prodělání planých neštovic v dětství tak nijak nechrání před novou nákazou. „Ani očkování proti planým neštovicím není prevencí opičích neštovic,“ zdůraznila místopředsedkyně vakcinologické společnosti a pediatrička Hana Cabrnochová.

Rodiče se podle ní poslední dny více ptají na vakcínu proti planým neštovicím, na kterou částečně přispívají i pojišťovny. Lékařka ale zdůrazňuje, že látka nefunguje univerzálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám