Hlavní obsah

Dřív člověka zasáhne blesk, než dostane opičí neštovice, tvrdí německý virolog

Strach z nákazy opičími neštovicemi se šíří a některé země už přistupují k razantním krokům. Belgie zavádí třítýdenní izolaci pro všechny, kteří přišli s nakaženým do styku, Velká Británie očkuje, opatření připravuje také Německo, píše server týdeníku Focus. Odborníci se snaží situaci klidnit, podle jejich mínění nejsou obavy z epidemie namístě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Na celém světě bylo zatím zjištěno přes 180 případů nákazy opičími neštovicemi. S největší pravděpodobností se počet nakažených zvýší vzhledem k dlouhé, až třítýdenní inkubační době. Nákaza se přenáší blízkým kontaktem s tkání a tělesnými tekutinami nakaženého. Přenos může nastat rovněž přes kontaminované materiály, například přes ložní prádlo.

„Virus se nepřenáší kapénkami, jako je kýchání, kašlem nebo mluvením,“ vysvětluje Tobias Tenenbaum, předseda Německé společnosti pro dětské infekce, proč neočekává razantní šíření nákazy. Ostražitost související s epidemií koronaviru povede podle jeho názoru k rychlé identifikaci kontaktů u nakažených osob. „Že by k nám mířila nová epidemie, není pravděpodobné,“ dodal.

Infektoložka: Epidemie opičích neštovic nehrozí

Domácí

„Šance na získání opičích neštovic je menší než zasažení bleskem,“ prohlásil virolog Klaus Stöhr pro deník Bild. I když je důležité sledovat virus, „myšlenky na pandemii či vakcinaci nejsou namístě“. Světová zdravotnická organizace také považuje masové očkování za zbytečné. Omezit šíření viru dokáže hygiena a zdrženlivé sexuální chování, řekl Richard Pebody, vedoucí týmu pro patogeny WHO Europe.

Navzdory těmto ujištěním se jednotlivé země začínají v zavádění opatření proti šíření opičích neštovic předhánět. Americké úřady mobilizují zásoby vakcíny ve snaze naočkovat zranitelné jedince, kteří měli kontakt s nakaženým. Oznámila to Jennifer McQuistonnová z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Informovala o žádosti státním rezervám o uvolnění vakcíny s názvem Jynneos. Kdy by očkování mohlo začít, ale není zatím jasné.

PŘEHLEDNĚ: Co jsou opičí neštovice a jak jsou nebezpečné

Věda a školy

V Belgii se nyní infikovaní lidé musí izolovat po dobu 21 dnů. Ve Velké Británii existuje karanténní doporučení pro blízké kontakty. Měli by zůstat doma po dobu tří týdnů, pokud měli blízký kontakt s někým, kdo byl pozitivně testován na opičí neštovice. Britský zdravotnický úřad také doporučuje očkování proti neštovicím.

Německé ministerstvo zdravotnictví opatření připravuje. Ministr Karl Lauterbach (SPD) už podle serveru Focus kontaktoval výrobce vakcín proti opičím neštovicím. V Německu bylo zatím do pondělního večera potvrzeno šest případů, vzorky dalších lidí se analyzují a úřady hledají kontaktní osoby prokazatelně nakažených.

Onemocnění často začíná příznaky podobnými chřipce, po nichž se přidávají změny na kůži označované jako léze. Většina nakažených se za dva až čtyři týdny uzdraví bez speciální léčby. Největší počet případů opičích neštovic vykazují v Evropské unii Portugalsko a Španělsko. V Madridu se prokázalo 30 případů této nemoci, v Portugalsku pak 23 případů.

Foto: Profimedia.cz

Klaus Stöhr

Reklama

Výběr článků

Načítám