Hlavní obsah

Národní investiční plán představíme 16. prosince, slíbil Babiš

Národní investiční plán představí vláda příští pondělí 16. prosince. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v pondělí večer řekl při vyhlášení Exportéra roku v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Materiál podle ČTK počítá s tím, že do investic do roku 2030 půjde 2,8 bilionu korun. Nejvíce peněz hodlá vláda dát do dopravy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nejvíce peněz chce Česko v následujících desetiletích investovat do dopravy. Ilustrační foto.

Článek

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jde o souhrn všech příležitostí a vizí toho, co je možné vybudovat v horizontu jedné generace. Plán se bude průběžně obměňovat, řekl ministr ČTK.

Podle Havlíčka se dokument stále dotváří. Plán se soustřeďuje na šest základních oblastí - vzdělání, doprava, digitální komunikace, energetika, životní prostředí a sociální infrastruktura. Babiš na nedávném setkání s představiteli českého stavebnictví mluvil o 20.000 projektech za pět bilionů korun.

Ambice pohromadě

"Přidaná hodnota je to, že jsme vůbec poprvé dali dohromady všechny ambice. Že už je nějak roztřídíme do nějaké skupiny, je věc druhá. Je to o tom, že se o tom musíme potom bavit, že se to bude samozřejmě měnit, že se kolem toho budeme trošku hádat, že to teď vzbudí emoce," řekl Havlíček.

Babišův plán investic už není plán, ale jen potenciál. Znovu se otřel o Klause

Domácí

Podle Babiše se v plánu vyčíslil potenciál Česka. "Kdybychom si představili, že máme na všechno peníze, tak na co by to bylo. My ho představíme v pondělí 16. prosince. Je to vlastně ta rezerva, ta budoucnost," uvedl Babiš na setkání exportérů.

Víc než tři čtvrtiny výdajů se v dokumentu týkají dopravy, jejich hodnota činí přes 2,1 bilionu korun.

Doprava a životní prostředí

"Dopravní infrastruktura na sebe váže obrovské zdroje. Jsou to všeobecně ve světě ty nejnákladnější investice, které mají poměrně dlouhý životní cyklus, od přípravy až po finální kolaudaci. Doprava v tom logicky bude sehrávat naprosto zásadní roli," uvedl Havlíček.

Dokončení dálnice D11 až v roce 2028. Kraj zajímá proč

Stalo se

Následuje ministerstvo životního prostředí s investicemi za 125 miliard korun.

Vláda celkově do národního plánu zařadila 17.000 investic. Několik stovek z nich označuje za strategické. Plán by podle představ vlády mohl přispět k vhodnému usměrňování ekonomického cyklu.

Dokument vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a požadavků resortů, obcí a krajů. Deník N upozornil, že v plánu je zhruba polovina z projektů, které Babiš při návštěvách regionů slíbil.

Reklama

Výběr článků

Načítám