Hlavní obsah

Náměstkem nového policejního prezidenta je pražský šéf Lerch

První den ve funkci policejního prezidenta oznámil Martin Vondrášek několik personálních změn ve vedení české policie. Na jím uvolněné křeslo prvního náměstka na prezidiu dosadil Tomáše Lercha, který až do čtvrtka vedl pražskou policii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek před novináři

Článek

Zatím ho sice funkcí pouze pověřil, ale jak v pátek Vondrášek uvedl, věří, že pověření lidé uspějí i ve výběrovém řízení.

Místo Lercha v pátek převzal vedení pražských policistů tamní náměstek Petr Matějček.

Vondrášek obměnil i funkci náměstka pro ekonomiku, kterou byl pověřen do té doby náměstek jihomoravské policie Jaromír Bischof. Nový úsek zastřešující oblast lidských zdrojů, IT a vzdělávání zatím povede David Fulka.

Nový policejní prezident Vondrášek chce reformovat kriminálku

Domácí

Na všechny pozice je nyní vyhlášeno výběrové řízení, obsazeny by měly být 1. května. Ve funkci tak zůstal pouze stávající náměstek pro Službu kriminální policie a vyšetřování Tomáš Kubík, pod níž spadá mimo jiné Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). O jejím dalším osudu či možné reorganizaci nechtěl Vondrášek hovořit s tím, že jasněji by mohlo být do konce května.

„Nemohl jsem si dovolit do těchto pozic v této době nepověřit lidi, kterým věřím,“ podotkl k novým náměstkům Vondrášek. Zároveň představil své hlavní priority.

„Chci zdůraznit, že policii se poslední dobou daří do svých řad nabírat nové uchazeče o službu a daří se jí uskutečňovat řadu preventivních aktivit. Dovoluji si tvrdit, že policie je i pro mladé lidi atraktivní. Ale policii se nedaří udržet ve službě zkušené policisty, je to náš velký úkol a činíme k tomu celkem zásadní kroky,“ řekl Vondrášek.

Policisté náhrady za přesčasy v nouzovém stavu dostanou

Domácí

Ten u policie působí od roku 1993. V roce 2008 se stal náměstkem na pražském policejním ředitelství, o tři roky později pak ředitelem pražské policie.

Na prezidiu začal pracovat jako první náměstek v roce 2014, kdy si ho vybral tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý. V pátek převzal jmenovací dekret od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a oficiálně tak nahradil ve funkci šéfa českých policistů Jana Švejdara, který na svůj post rezignoval a zároveň odešel do civilu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám