Hlavní obsah

Nákaza koronavirem se v Napajedlích šířila z obchodu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zlínský kraj má po Uherském Brodě druhé vážné ohnisko nákazy koronavirem. V Napajedlích v posledních dnech rapidně přibývá počet pozitivně testovaných občanů a tato vlna se podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přelila i do sousedních Otrokovic. Infekce se šířila z prodejny potravin.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči vcházeli do bytových domů v Uherské Brodě ve speciálních jednorázových oblecích

Článek

Ještě ve středu informoval hejtman Čunek o 18 zjištěných případech koronaviru v Napajedlích, o den vzrostl jejich počet na 32. „Ve Zlínském kraji nám momentálně největší problém vznikl v Napajedlích. Tato vlna se přelila do Otrokovic, kde je momentálně jedenáct pozitivních lidí, z toho čtyři jsou v přímé návaznosti na Napajedla,“ informoval hejtman.

Uherský Brod nechce do karantény, hasiči dezinfikovali panelové domy

Koronavirus

Hygienici v týdnu testovali čtyřicítku zákazníků napajedelského obchodu, odkud se rozšířila nákaza. „Většina je negativních,“ dodal hejtman. Koronavirem se v obchodě nakazilo několik zaměstnanců. Prodejna se zavřela, hygienici vyzvali nakupující, kteří měli či mají zdravotní problémy, aby se přihlásili. Do čtvrtka za sebou mají hygienici přes 170 testů místních lidí.

Podle Čunka projdou testem na covid-19 i všichni obyvatelé zařízení pro seniory v Napajedlích, ať u krajem zřizovaného Domova pro seniory, tak i u městského. „Zatím u nás nemáme žádný zjištěný případ koronavirové nákazy. Situace je stabilní,“ řekl Právu ředitel Domova pro seniory Napajedla David Libiger.

Bude se dezinfikovat 

Hygienici už v případě Napajedel vydali soubor opatření k zastavení šíření nákazy. „Věřím, že nebude nutné dělat žádná drastická opatření a zvládneme zde nákazu stejně, jak se nám ji podařilo zvládnout v Uherském Brodě,“ řekl Čunek s tím, že šířící se informace o možném uzavření města jsou fámy.

Zdravotníci na Zlínsku dostali od státu respirátory. Nestačí ani na čtvrt dne

Koronavirus

Nově vyhláška hygieniků nařizuje všem vlastníkům bytových domů v Napajedlích neprodleně zajistit ohniskovou dezinfekci všech společných prostor jejich domu či domů, a to denně až do odvolání. „Dobrovolní hasiči už přepravili k použití tisíc litrů dezinfekčního prostředku Anti-Covid, který je distribuován jednak hasiči, ale i strážníky domovníkům jednotlivých bytových domů,“ podotkla starostka Napajedel Irena Brabcová (NK).

„Jedná se zejména o preventivní opatření, která i v jiných městech a zařízeních zafungovala. Prosím všechny občany o jejich dodržování,“ dodala. V domech se musí dezinfikovat kontaktní plochy, například vstupní dveře, kliky, výtahy, madla, zábradlí, sklepní prostory či chodby. Dezinfekce se musí dělat jednou denně až do odvolání mimořádného opatření.

Tři stovky případů v kraji

Hejtman Čunek hovořil o vlně, která se přelila do sousedních Otrokovic. Podle starostky Hany Večerkové není situace tak vážná. „Vzhledem k tomu, že nemáme nárůst pozitivních případů, nebylo podle hygieniků potřeba přijmout podobná opatření jako v případě Napajedel. Navíc z celkových jedenácti případů, které evidujeme od začátku pandemie, se už několik lidí uzdravilo,“ řekla Právu starostka Otrokovic Hana Večerková (ANO).

Ve Zlínském kraji bylo ke čtvrtečnímu dopoledni od počátku epidemie 303 potvrzených případů nemoci covid-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám