Hlavní obsah

Načapaný školák, pindíka neukázal. Poslanci ČSSD dostali notičky, jak hanit Babiše

Novinky, zpe
Praha

Chytrá horákyně, podivná morálka ministra financí. To jsou výrazy, které měli poslanci ČSSD používat, když ve Sněmovně projednávali daňové záležitosti šéfa státní kasy a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Radí jim to takzvané komunikační doporučení o dluhopisech, které sepsalo tiskové oddělení soc. dem. Novinky mají materiály k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

„Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče, v příloze vám zasílám základní komunikační doporučení k dnešnímu bodu 'Daňové podvody ministra financí'. Berte prosím tento dokument jako podklad pro svá vystoupení nebo v případě, že se na Vás v této věci obrátí média. Zároveň připojuji i návrhy příspěvků na sociální sítě,“ napsal Mikuláš Klang, který se stal tiskovým mluvčím a vedoucím sekce PR a marketingu na začátku letošního února.

E-mail byl směřovaný pouze pro poslance ČSSD, unikl však na veřejnost. Jeden dokument uvádí fakta z auditů, které si nechal Babiš zpracovat. Druhý dokument obsahuje hlášky o dluhopisech, které mohou politici použít na Twitter nebo Facebook.

„Pindíka neukázal”

„Kvalifikaci na ministra financí má Andrej Babiš excelentní. Kdo jiný by měl bojovat s daňovými úniky a karusely než ten, co je sám vymýšlel...“ zní doslova jeden z doporučovaných příspěvků na Twitter.

„Andrej Babiš à la chytrá horákyně. Svlékl se donaha, pindíka neukázal. Zadal audity, nejsou to audity. Dotažené jsou jen ty nezaplacené daně,“ píše se v komunikačním doporučení.

V materiálu dále stojí, že mlžení a vykrucování Andreje Babiše v kauze nezdaněných korunových dluhopisů připomíná chování malého školáka, kterému rodiče přijdou na to, že si za peníze na obědy nekupuje lístky do školní jídelny, ale utrácí je za sladkosti v obchoďáku.

ČSSD: Nejde o kuchařku pro útočení

Tiskový mluvčí Klang pravost dokumentu potvrdil. „Jedná se o standardní informační materiál, který dostávají i poslanci jiných stran. Tiskové oddělení takovýchto přípravných materiálů vytváří každý týden k různým tématům celou řadu, často na žádost samotných poslanců. A je na nich, do jaké míry je využijí,“ sdělil Novinkám Klang.

Dodal, že rozhodně ale nejde o „kuchařku“ pro útočení na Andreje Babiše, ale o určitý podklad pro ty poslance, kteří se třeba v dané věci dopodrobna neorientují. „Pan ministr Babiš v tomto případě hledá problém, kde není, a snaží se odvést pozornost od vlastních potíží,“ dodal mluvčí.

Bod „Daňové podvody ministra financí“ probírala Sněmovna minulou středu. Na program to protlačil šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Dolní komora poté přijala usnesení, podle kterého Babiš musí věrohodně vysvětlit své daňové záležitosti. Pokud tak neučiní do konce dubna, má z toho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyvodit důsledky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám