Hlavní obsah

Na Václavském náměstí se šlapalo po rozřezaných židovských náhrobcích. Jejich původ je nejistý

Novinky, Kristýna Léblová, dul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na začátku týdne byly při rekonstrukci pražského Václavského náměstí nalezeny stovky dlažebních kostek, které byly vyrobeny rozřezáním židovských náhrobků. Předseda Židovské obce v Praze František Bányai by je rád vystavil. Prohlédnout si je můžete v následujícím videu.

Kostky z rozřezaných židovských náhrobků budou vystavenyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Přestože nelze zatím identifikovat žádný náhrobek, i tak si Židovská obec nálezu cení a předpokládá, že se jich po Praze skrývá mnohem více. Upozorňuje na tento fakt řadu let. Zatím se našlo kolem 660 kamenů, z nichž zhruba 67 má nějaký zbytek nápisu.

V centru Prahy se našly stovky kostek z židovských náhrobků

Domácí

Dokud se ale nespojí kostky tak, aby byl rozpoznatelný alespoň jeden název, bude těžké určit, odkud a z jakého období jsou.

„Máme jen předpoklady, nemáme nic potvrzené, ale zhruba v období, kdy se dlažba dělala, tak se předtím bouraly a ničily hřbitovy v severních Čechách kolem Chomutovska,“ míní Bányai.

Foto: Reuters

Na některých se zachovala hebrejština, na novějších latinka.

Že jde o židovské náhrobky, je podle předsedy zcela evidentní. „Na některých jsou hebrejská písmena, na některých jsou pouze česká, ale když se podíváte na židovské hřbitovy, zejména tam, kde už jsou moderní kameny, tak samozřejmě většinou jsou nápisy nejen hebrejsky, ale i česky, případně německy, ale to je také latinka,“ vysvětluje.

Vedení Židovské obce by kameny rádo pietně uložilo na židovském hřbitově na Žižkově, ale ještě před tím by je chtělo vystavit pro veřejnost. „Uvažujeme o tom, že do té doby, než vymyslíme, jak kameny uložíme, je vystavíme v Jeruzalémské synagoze pro veřejnost,“ přemýšlí Bányai.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám