Hlavní obsah

Na přesčasy hygieniků půjde do konce roku 59 milionů

– Praha

Ministerstvo zdravotnictví žádá kvůli pokračující epidemii nového typu koronaviru vládu o 59 milionů korun na zaplacení přesčasů a pohotovostí na krajských hygienických stanicích (KHS) od října do prosince letošního roku.

Článek

Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. Některé hygienické stanice si stěžují na přetíženost, některé už kvůli velkému počtu nově pozitivně testovaných nestíhají trasovat jejich kontakty. Problémy jsou zejména v Praze.

Hygienici podle svých slov pracují téměř neustále bez nějaké vyhlídky na to, že by stávající maraton skončil. Zjišťují především kontakty nakažených, ty pak obvolávají a případně posílají do karantény či na testy.

ON-LINE: Za sobotu v ČR zatím přibylo 1024 nových případů

Koronavirus

Pro Hygienickou stanici Hlavního města Prahy má být vyhrazeno 14,5 milionu korun, pro střední Čechy devět milionů. Většina ostatních stanic má dostat mezi dvěma a čtyřmi miliony korun. Nejméně pak resort žádá pro Vysočinu a Jihomoravský kraj, dostanou méně než milion.

Problémem jsou platy

Vláda schválila personální posílení krajských stanic o 134 pracovních míst, někde se je ale nedaří obsadit. V polovině srpna měla hygiena obsazeno 84 z těchto nově zřízených míst. Problémy s hledáním zaměstnanců jsou v Praze a ve Středočeském kraji, kde nemohou konkurovat mzdám ve veřejné sféře.

Vláda proto plánuje vyřadit hygieny z působnosti zákona o státní službě a srovnat platy tamních lékařů s těmi nemocničními. Hygienikům začínají na 22 980 Kč, v nemocnicích na 33 420 Kč. Průměrná mzda v ČR byla letos v prvním čtvrtletí 34 077 Kč. Hygienici kritizují také povinnost složit úřednickou zkoušku kvůli zákonu o státní službě.

„Je nezbytné na období měsíců říjen až prosinec 2020 znovu posílit zapojení zaměstnanců v rámci nařízené práce přesčas a výkonu pracovní pohotovosti s ohledem na úkoly a zajišťování služebních agend, jež před orgán ochrany veřejného zdraví staví situace spojená s šířením infekčních onemocnění nyní zejména covid-19 v populaci České republiky,” píše se v dokumentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám