Hlavní obsah

Na pohotovost chodí až polovina dětí s banalitami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až polovina dětí navštěvuje chirurgickou pohotovost zbytečně. Důvodem jsou přehnané obavy rodičů o jejich zdraví, i když jde o odřené koleno, tvrdí zdravotníci z dětské chirurgické pohotovosti z Fakultní nemocnice Brno, největšího zdravotnického zařízení na Moravě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Další rodiče využívají pohotovost ve večerních hodinách jako běžnou ordinaci. Proto se stává, že lékař na pohotovosti současně ošetřuje dítě se závažným poraněním a dítě se zarostlým nehtem. Jeho rodiče neměli čas s ním zajít k doktorovi a až teď si prý uvědomili, že dítě ráno jede na tábor.

Zácpa, oděrky i třísky

Obdobnou zkušenost mají i lékaři jinde. Proto zdravotníci z FN Brno na internetu zveřejnili jednoduchý seznam diagnóz, které na pohotovost nepatří. Za ošetření na pohotovosti se platí poplatek 90 korun.

Tisíce dětí bez pediatra, rodiče to řeší pohotovostí

Domácí

„Každého příchozího pečlivě ošetříme, ať přijde kdykoli a s čímkoli. Nechceme, aby rodiče začali brát zdraví dětí na lehkou váhu. Chceme, aby rodiče pochopili význam pohotovosti. Chceme, aby vzali rozum do hrsti a posoudili, zda je jejich potomek skutečně ve stavu, který vyžaduje okamžitou pomoc lékaře,“ řekl Právu profesor Ladislav Plánka z dětské chirurgie.

Někdy lékaři kroutí nevěřícně hlavami nad tím, s jakými problémy přivádějí rodiče své děti na pohotovost v domnění, že jde o akutní stav.

Na seznamu potíží, s nimiž lze rozhodně počkat do rána na běžné ošetření, je například dlouhodobá zácpa, nesestouplá varlata, drobné oděrky, zaražená tříska, nebolestivé kýly, bolesti břicha bez akutního zhoršení. Jen chirurgická pohotovost brněnské fakultní nemocnice ošetří denně mezi 60 a 80 pa­cienty.

„Nejsou nešikové“

„Například výběr z mé poslední služby: chlapec, jemuž křuplo při fotbale v koleni, ale nic ho nebolí, nebo holčička se zhnisaným nehtem,“ uvedl lékař.

Zdravotníci šli tak daleko, že do rad na webu nemocnice sepsali přesný návod k tomu, jak postupovat, když se dítě uhodí do hlavy nebo si odře nohu či ruku. Rodičům pomůže rozhodnout se, zda už je to na večerní jízdu s dítětem na pohotovost.

Nemocnice se kvůli covidu opět vracejí k respirátorům

Domácí

Častější zbytečné návštěvy pohotovosti křiví statistiky. Z čísel vyplývá, že v ČR přibývá úrazů dětí. Na to lékaři reagují tím, že děti nejsou žádní nešikové, tedy že nejsou výrazně méně zdatní než jejich rodiče ve školním věku. Vše je prý spíše o tom, aby některé maminky a tatínci pochopili, jaký je smysl chirurgické pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám