Hlavní obsah

Nemocnice se kvůli covidu opět vracejí k respirátorům

Právo, pch, cie, mh, rap, plk, kad

Šíření nákazy novým typem koronaviru se zrychluje a počty nemocných i hospitalizovaných rostou. Některé nemocnice v Česku tak znovu zavádějí povinnost nosit při vstupu do těchto zařízení roušku či respirátor.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například nemocnice Znojmo s okamžitou platností nařídila všem zaměstnancům používat respirátory. Od úterý ochranu dýchacích cest žádá i od lidí, kteří budou do nemocnice přicházet, ať už jsou to pacienti, nebo doprovod.

Jen s rouškou nebo respirátorem. To je nařízení, které platí od soboty 23. července pro návštěvníky lůžkových oddělení nemocnice v Klatovech. Délka návštěv nesmí přesáhnout dvacet minut, ve zdejší porodnici je to ještě o pět minut méně.

Od poloviny července je nezbytné zakrytí úst a nosu také při návštěvě hospitalizovaných pacientů na lůžkových odděleních například v nemocnici v Mladé Boleslavi nebo také v Příbrami.

Covid sílí, lůžka JIP zatím ale šetří

Koronavirus

„Návštěvy jsou povinny nosit po celou dobu pobytu na pokoji s pacientem respirátor, roušku či nanoroušku. Doporučujeme také dodržování dalších hygienických opatření, jako je důkladné mytí či dezinfekce rukou,“ potvrdila mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Hana Kopalová.

Po Klinice hematoonkologie nařídila Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) povinné nošení respirátorů také na onkologii. Důvodem je zvyšující se počet covid pozitivních lidí v regionu, k pátku 22. července jich bylo za týden 1364 lidí. Byl to nárůst o 594 případů, k pátku 15. července bylo nově nakažených za týden 770.

Návštěvy jsou povinny nosit po celou dobu pobytu na pokoji s pacientem respirátor, roušku či nanoroušku
Hana Kopalová, mluvčí Klaudiánovy nemocnice

Lidé, kteří navštěvují zdravotnická zařízení a domovy pro seniory v Jihočeském kraji, by měli nosit roušky nebo respirátory.

Jinde jen doporučení

Podle jihočeských hygieniků nejde o nařízení, ale zatím pouze o doporučení. Například nemocnice v Dačicích již kvůli narůstajícímu počtu onemocnění covid-19 zakázala od 18. července až do odvolání návštěvy na lůžkových odděleních. Respirátor je povinný zatím pouze na interním oddělení I. v prachatické nemocnici.

Ve Fakultní nemocnici Brno nejsou roušky či respirátory povinné. „Ochranu dýchacích cest však návštěvníkům doporučujeme. Při návštěvách pacientů na jednotkách intenzivní péče ji však vyžadujeme,“ řekla Právu mluvčí FN Brno Veronika Plachá. S covidem-19 se v současnosti ve FN Brno léčí 19 pacientů, což je zhruba dvojnásobek proti minulému týdnu. Pět z nich je ve vážném stavu.

Válek doporučuje nosit ve veřejné dopravě respirátory

Domácí

Zákaz návštěv

S doporučením používat při návštěvě pacientů respirátor FFP2 přišla jako první v Kraji Vysočina v důsledku nárůstu onemocnění covidem nemocnice v Jihlavě, a to už 15. července, o čtyři dny později ji následovala nemocnice v Havlíčkově Brodě a 20. července nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Nejnovější opatření v nemocnicích na Vysočině vstoupí v platnost v úterý 26. července u dvou LDN při nemocnici Třebíč: sem kvůli zhoršující se epidemiologické situaci nebudou moci až do odvolání návštěvy vůbec.

Také Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze 4 nošení respirátorů při návštěvách doporučuje. „Tímto ochráníte zdraví nejen sobě, ale i pacientům a našim zdravotníkům,“ stojí od včera na stránkách zdravotnického zařízení.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze platí neomezený režim návštěv, kvůli zhoršující se situaci nemocnice žádá o dodržování pravidla 3R – Ruce, roušky, rozestupy.

Reklama

Výběr článků

Načítám