Hlavní obsah

Na lanovce byl zádrhel už v sobotu. Svědek natočil, jak lidé seskakují dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lanovka v zimním středisku Přemyslov u Loučné nad Desnou na Šumpersku, z níž musely být v neděli odpoledne evakuovány desítky lyžařů poté, co se zasekla, měla technické problémy už při nočním lyžování v sobotu večer. Někteří lyžaři se podle videonahrávky z místa spouštěli sami ze sedaček na zem.

Lidé při večerním lyžování v Přemyslově seskakují ze zaseklé lanovkyVideo: Čtenář Novinek

 
Článek

„Šlo o jinou závadu. Lanovku se nám podařilo zprovoznit zhruba za půl hodiny, dojelo se a lidé normálně vystoupili,“ řekl Právu ředitel skiareálu Jaroslav Podzimek.

Na Novinky se obrátil čtenář s tím, že byl s dalšími lidmi také na sobotním lyžování v Přemyslově a že z lanovky nakonec slezli sami. „Viseli jsme tam hodinu. Potom jsme seskočili a za tak další půlhodinu se lanovka rozjela,“ popsal, jak viděl večerní zádrhel.

Na lanovce v Jeseníkách uvázlo 130 lidí

Domácí

Postěžoval si zároveň, že nikdo uvázlé lyžaře neinformoval, co se bude dít. „Jen nás tam nechali sedět. Mimochodem rozhlas fungoval, celou dobu v něm hrálo rádio, a nikdo nic neřekl, co se děje,“ vylíčil.

Podzimek odmítl, že by někdo musel kvůli závadě vyskakovat nebo se spouštět ze sedačky na zem, nevyloučil ale, že se to mohlo stát. „Nevíme o tom, ale trasu nemáme vizuálně pod kontrolou celou,“ poznamenal.

O tom, co se děje, pokud se lanovka zastaví, se podle něj lidé dozvědí hlavně prostřednictvím mobilního telefonu. „Volají většinou mně nebo obsluze lanovky,“ podotkl.

Hasiči zachraňují lyžaře uvázlé na zaseknuté lanovce v Přemyslově.Video: HZS Olomouckého kraje

Záchranná akce se podle něj spouští až poté, co se do půl hodiny od zastavení lanovky nepodaří obsluze odstranit závadu. „Právě to se v sobotu podařilo. Lidi jsme dopravili do horní stanice a vypnuli to, protože jsme si nebyli jistí, co to bylo za závadu,“ konstatoval Podzimek.

Do opravy mimo provoz 

Pokud lidé vyskakovali nebo se spouštěli ze sedaček dolů na zem, porušovali podle něj evakuační řád. „Jasně je v něm psané, jak se mají při obdobných situacích chovat. Mají zůstat sedět. Seskakování z lanovky je na vlastní nebezpečí,“ zdůraznil Podzimek.

„V žádném případě nikdo nesmí seskakovat ze sedačky, pokud se lanovka zastaví, ale je pravda, že na horní stanici je ta sedačka dva metry nad zemí, takže teoreticky, když člověk otevře zábranu a seskočí, tak je to asi pro něj příjemnější, než aby tam půl hodiny seděl,“ připustil ředitel.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nedělní evakuace lidí z lanovky v Přemyslově

V neděli se lanovka nečekaně zastavila krátce po poledni. V tu chvíli na sedačkách bylo 132 lidí. Devadesát pasažérů se podařilo obsluze lanové dráhy postupně dostat do bezpečí v nouzovém režimu, tedy samospádem. Dalších dvaačtyřicet evakuovaly lezecké skupiny hasičů a horských záchranářů.

Hasiči uvedli, že trvalo zhruba hodinu a tři čtvrtě, než dostali všechny dolů, někteří lidé však strávili na lanovce zřejmě delší čas, protože hasiči přijali oznámení před 13:30, ale k závadě mělo dojít kolem 12:30.

„Lidé byli promrzlí a vzhledem k delší době, kterou strávili na sedačkách, i vystrašení a s tělesnými potřebami,“ uvedl k nedělní evakuaci jeden ze zasahujících členů Horské služby Jeseníky Roman Fišnar.

Podzimek uvedl, že v neděli ráno se zdálo být po sobotních potížích vše v pořádku. „Lanovku jsme odzkoušeli a jelo se dál. Šest a půl hodiny, než se znovu zastavila,“ doplnil s tím, že lanovka zůstane mimo provoz do doby, než ji prověří servisní technici z Rakouska.

„Závada, která se objevila v neděli na brzdách, není zatím identifikována, takže lanovku zatím nepustíme,“ dodal Podzimek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám