Hlavní obsah

Na lanovce v Jeseníkách uvázlo 130 lidí

• Aktualizováno

Ve skiareálu v Přemyslově u Loučné nad Desnou na Šumpersku se v neděli odpoledne zasekla lanovka se zhruba 130 lidmi. Dolů je sundávali hasiči. Nikdo z cestujících se nezranil.

Hasiči zachraňují lyžaře uvízlé na zaseknuté lanovce v PřemyslověVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Lanovka se zastavila kvůli technické závadě zhruba ve 12:30, celá záchranná akce, na níž spolupracovali hasiči s horskou službou, skončila krátce před půl čtvrtou.

„Stala se nějaká nemilá věc s brzdami a bohužel to nejsme schopni roztočit. Část sedaček jsme spustili samospádem tíhou lidí. Některé lyžaře musíme sundat prostřednictvím hasičů a horské služby,“ řekl provozovatel areálu Jaroslav Podzimek.

Jesenická horská služba se o situaci v Přemyslově dozvěděla krátce před čtvrt na dvě, když na její dispečink zavolal jeden z lyžařů uvázlých na lanové dráze.

„Sestavili jsme ihned tým osmi lidí a vyrazili k nehodě. Bylo jasné, že mnoho osob budeme muset dolů spustit pomocí lanové techniky. Naštěstí se to netýkalo všech, kteří uvízli,“ popsal situaci na místě jeden ze zasahujících členů Horské služby Jeseníky Roman Fišnar, s tím, že dispečer zároveň požádal o pomoc i hasiče ze Šumperka a dalších míst.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Evakuace lidí na lanovce

Mluvčí hasičů Lucie Balážová uvedla, že do akce se nakonec zapojilo sedm leteckých skupin hasičů. „Z preventivních důvodů je zde také zdravotnická záchranná služba,“ popsala Balážová.

Devadesát pasažérů se podařilo obsluze lanové dráhy postupně dostat do bezpečí v nouzovém režimu, tedy samospádem.

„Dalších dvaačtyřicet jsme evakuovali my a hasiči. Počasí nám zrovna nepřálo, hustě sněží, ve vyšších partiích je ostrý vítr. Lidé byli promrzlí a vzhledem k delší době, kterou strávili na sedačkách, i vystrašení a s tělesnými potřebami,“ uvedl k evakuaci Fišnar.

Tři havarované autobusy, závěje na silnici. Sníh a vítr komplikují dopravu

Domácí

Dodal, že se záchranáři postupně spouštěli od horního konce lanovky směrem dolů. Část uvázlých pak na zem dostali lanovou technikou záchranáři HS, část lezecké družstvo jesenických hasičů.

„V perfektní koordinaci jsme byli docela rychlí a nikdo nebyl naštěstí zraněný. Pasažéři dokonce nebyli ani výrazně prochladlí, takže jsme nemuseli použít připravené zabezpečení pro jejich zahřátí,“ uvedl k záchraně lidí na lanovce náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Lidé při večerním lyžování v Přemyslově seskakují ze zaseklé lanovkyVideo: Čtenář Novinek

Lanovka stála již při nočním lyžování v sobotu večer. „Šlo o jinou závadu, podařilo se nám ji zprovoznit zhruba za půl hodiny, dojelo se a lidé normálně vystoupili,“ řekl Právu ředitel skiareálu Jaroslav Podzimek.

Na lanovce byl zádrhel už v sobotu. Svědek natočil, jak lidé seskakují dolů

Domácí

Jak ukazuje videozáznam od čtenáře Novinek, někteří lidé nevydrželi čekání a slezli ze zaseknutých sedaček sami. Podle Podzimka čeká nyní lanovku servisní prohlídka, do té doby bude stát.

Podobné události nejsou úplně výjimečné. Třeba loni 29. prosince sundávali hasiči 28 lidí ze sedačkové lanovky v Lukách nad Jihlavou.

Před třemi lety uvázlo 50 lidí na sedačkové lanovce v lyžařském areálu v Bělé pod Pradědem na Jesenicku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám