Hlavní obsah

Na D2 se tvoří kolony kamionů kvůli protestu slovenských autodopravců

Břeclav
Aktualizováno

Na dálnici D2 u hranic se Slovenskem se i ve středu ráno nárazově tvoří několikakilometrové kolony kamionů, informovala policie na Twitteru. Osobní vozy místem projedou bez většího zdržení. Příčinou vzniku kolon je protest slovenských autodopravců, kteří požadují mimo jiné snížení spotřební daně z pohonných hmot.

Kolony na D2

 
Článek

Už v úterý se od hranic směrem do ČR vytvořila kolona kamionů. Autodopravci blokovali kamionům opětovný vjezd na dálnici z odstavného parkoviště, kam vozidla musejí zajíždět z důvodu pandemických opatření.

„Situace trvá celou noc. Na dálnici D2 nárazově vznikají kolony, ta aktuální má přes čtyři kilometry,“ uvedli policisté dnes po 5.00.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenští autodopravci zablokovali 15. února 2022 večer slovensko-český hraniční přechod Kúty/Lanžhot na dálnici D2.

Dopravci chtějí protestem docílit mimo jiné snížení spotřební daně z pohonných hmot, které v posledních týdnech citelně zdražují. Pokud slovenská vláda nepozve dopravce během středy k jednacímu stolu, plánují dopravci zablokovat hlavní hraniční přechody do Polska i Maďarska. Novinářům to večer na hranicích řekl předseda Unie autodopravců Stanislav Skala.

Vozidla jedoucí z ČR na Slovensko musela v úterý sjíždět na odstavné parkoviště s ohledem na pandemii koronaviru a zavedená opatření. Autodopravci zhruba desítkou vozů zablokovali pro kamiony výjezd na dálnici z tohoto parkoviště, zpět se tedy na D2 dostala jen osobní auta.

Slovenští autodopravci protestují proti vysokým cenám pohonných hmot

Evropa

Parkoviště se zaplnilo, a proto na něj nemohly vjet další kamiony, které zůstávaly na dálnici. „Kolona kamionů v pravém pruhu dosahuje až k nám (do ČR). Na místě jsou dopravní hlídky, které spolupracují se slovenskými kolegy. Jsou tam také silničáři, aby místo označili,“ uvedl jihomoravský policejní mluvčí Petr Vala.

Podle Skaly se ukáže, jak se k situaci postaví slovenská vláda. „Měli jsme nějaké požadavky, na něčem jsme se dohodli. Nevíme, co se na vládě stalo, ale nepřijala to. Trápí nás hlavně mýto, platíme 19 centů a chtěli bychom to snížit na 12 centů na dobu půl roku, abychom nějak pomohli dopravcům. Dále chceme vratku spotřební daně z 1000 litrů 38 eur. Dále chceme snížit silniční daň,“ vyjmenoval Skala.

Na slovensko-ukrajinské hranici by mohli pomáhat čeští policisté

Domácí

Pokud vláda nebude chtít s dopravci jednat, blokády se podle něj rozšíří na další přechody. „Jsou to přechody na Oravě, kde je tranzit na celé Polsko, dále Komárno a Šahy,“ dodal Skala.

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) a její partnerské organizace vyzvaly vládu ke 30procentnímu snížení spotřební daně z pohonných hmot na půl roku, dále žádají stejný krok v případě sazeb mýtného a úlevy na silniční dani. Kabinet premiéra Eduarda Hegera požadavky autodopravců zatím nekomentoval.

Slovensko na rozdíl od Maďarska či Polska nezavedlo opatření, která by vedla například ke zlevnění pohonných hmot. Právě kvůli levnějšímu benzinu či naftě začalo mnoho lidí ze Slovenska už dříve jezdit na čerpací stanice do Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám