Hlavní obsah

Na Českolipsku otevřeli nové krematorium, umožní žeh i morbidně obézních

V průmyslové zóně mezi Stráží a Novinami pod Ralskem na Českolipsku zahájilo v pondělí provoz nové krematorium, které vybudoval majitel jablonecké pohřební služby a předseda Sdružení pohřebnictví ČR Ladislav Kopal. Dvě pece nového krematoria, dodané od amerického výrobce, umožní jako jediné v Česku zpopelnit i těla morbidně obézních lidí.

Na Českolipsku otevřeli nové krematoriumVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„V Česku se vyrábí pece, které jsou schopné spálit tělo do váhy 180 kilogramů. Naše pece jsou ale postavené až na váhu 460 kilogramů,“ popsal Právu Kopal.

Těla s extrémně vysokou váhou, která nebylo možné spálit, se dosud musela pohřbívat do země, i přesto, že o to dotyčný člověk třeba nestál. „Pro rodinu to pak přinášelo další veliké náklady, například zakoupit místo na hřbitově, pohřbít tam příbuzného a udělat pomník. Kdežto naše pece umožňují i kremace těl těchto lidí, rodina pak dostane urnu a může se rozhodnout, jak s ní naloží dál. Je to daleko menší problém,“ nastínil Ladislav Kopal.

Třetí krematorium v kraji

V krematoriu už jsou v provozu obě pece. Podle Kopala jsou schopné spalovat nepřetržitě, zatím ale předpokládá provoz deset hodin denně. „Při nepřetržitém provozu bychom byli schopní zpopelnit čtyřicet až čtyřicet pět těl denně, zatím očekáváme provoz se spalováním okolo dvaceti těl denně,“ uvedl Ladislav Kopal.

Foto: Michael Polák, Právo

Ladislav Kopal v novém krematoriu, které vybudoval u Novin pod Ralskem. V rakvích s cedulkami leží těla lidí, kteří byli v době úmrtí covid pozitivní.

Po Liberci a Semilech jde už o třetí krematorium v Libereckém kraji, což podle Kopala povede k tomu, že celý region teď bude mít v rámci republiky výjimečné postavení. Primárně má krematorium sloužit pohřebním službám, které Kopal a jeho obchodní partnerka provozují v Jablonci nad Nisou, Liberci a v Mladé Boleslavi. Díky velké kapacitě ale krematorium očekává zájem i z jiných regionů.

Provozní část krematoria, tedy pece, lednice a zázemí pro zaměstnance a pracovníky pohřebních služeb, už je zkolaudovaná a v provozu, v místě ale stále pracují i stavební dělníci. Ti dokončují druhou část krematoria, moderní smuteční síň.

Foto: Michael Polák, Právo

Nové krematorium vyrůstá v budově, která kdysi sloužila administrativě spojené s těžbou uranu na Českolipsku. „Otevřít bychom ji chtěli ještě letos, do Dušiček,“ upřesnil Kopal. Vlastní krematorium se smuteční síní mu podle jeho slov umožní postarat se o služby spojené s úmrtím a pohřbem od začátku do konce.

Foto: Michael Polák, Právo

Pec americké výroby umožňuje spalovat rakve s těly až do hmotnosti 460 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám