Hlavní obsah

Na českobudějovickém výstavišti otevřeli Očkocentrum

Právo, Pavel Orholz

Jihočeský kraj v úterý zkušebně otevřel takzvané Očkocentrum na českobudějovickém Výstavišti, kde by se mělo ve špičce v jarních měsících očkovat až tisíc lidí denně proti koronaviru. Lékaři za dopoledne bez problémů naočkovali 110 zdravotních záchranářů. Jak uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS), k plnému provozu schází zatím vakcíny.

V Českých Budějovicích otevřeli na výstavišti Očkocentrum Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Zatím jsme nedostali potřebné vakcíny, ale počítáme, že v dubnu a v květnu tady bude provoz veliký. V současné době je nedostatek vakcín z Evropské unie velkým problémem. Například nyní je obrovský tlak naočkovat seniory přes osmdesát let, kterých máme v kraji registrovaných k očkování 8,5 tisíce, a kdybychom měli vakcíny, zvládli bychom je proočkovat během osmi dnů,“ upozornil Kuba.

Zmínil, že i v tomto týdnu mělo do Jihočeského kraje dorazit šest krabic s vakcínami, ale nakonec to budou pouze tři.

Půjdeme německou cestou, oznámil Kuba. Jihočeský kraj připraví očkovací centra

Koronavirus

„Kdybychom tedy otevřeli termíny na šest krabic, znamenalo by to, že bychom teď obvolávali objednané lidi a vysvětlovali jim, že pro ně není termín. Jakmile vakcíny dorazí do České republiky, začne se očkovat. Pokud dorazí, mělo by se tady v Očkocentru očkovat už od čtvrtka,“ vysvětlil Kuba.

Zdůraznil, že nikdo by neměl do očkovacích center vyrážet bez objednaného termínu. „V takovém případě to bude zbytečná cesta,“ podotkl hejtman.

Očkocentrum v pavilonu T1 českobudějovického Výstaviště bylo podle Kuby postavené v podstatě za čtrnáct dní od původního návrhu. Jak vysvětlil předseda představenstva českobudějovické nemocnice Michal Šnorek, jedná se vlastně o malou nemocnici. „Před týdnem tady byla prázdná hala a dnes stojíte v nemocnici, kde platí standardní opatření jako v kterékoliv jiné ambulanci,“ zmínil.

Protekčně naočkovaná extenistka Cibulková teď vypomáhá při testování

Evropa

Na obsluhu Očkocentra je potřeba 18 lidí, mezi kterými jsou lékaři, zdravotníci i administrativní pracovníci. Při příchodu do pavilonu T1 se lidé nejdříve zaregistrují, na jednom z registračních míst a s dokumenty pak jdou k lékaři, který určí, zda mohou být očkováni. Pokud mohou, naočkují je v jednom ze čtyř očkovacích boxů a svou návštěvu zakončí v čekárně s televizí, kde by měli zůstat alespoň třicet minut kvůli případným komplikacím.

V úterý tak postupovalo i 110 záchranářů. „Mohli jsme se objednat u zaměstnavatele, a tak jsem dlouho neváhala,“ podotkla záchranářka Iveta Bartoňová.

Poslanci se do vyšetřování čachrů při očkování nehrnou

Domácí

Šéf jihočeských zdravotních záchranářů Marek Slabý potvrdil, že o očkování je zájem. „Při naší práci je riziko nákazy veliké, a tak většina lidí tuto příležitost uvítala,“ řekl.

Od čtvrtka by mělo začít fungovat také očkovací centrum v Písecké nemocnici, v dalších pěti okresech Jihočeského kraje se pak budou podobná centra otevírat postupně podle dostupnosti vakcín a rezervací.

Očkování seniorů v ÚVN: Do hodiny hotovo

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám