Hlavní obsah

Muselo to takhle dopadnout, komentoval Babiš rozhodnutí úřadu o střetu zájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje záležitost kolem svého údajného střetu zájmů po rozhodnutí středočeského krajského úřadu za skončenou. Úřad, který byl v případu odvolací instancí, konstatoval, že se přestupek nestal. Babiš v pondělí v reakci uvedl, že bylo jasné, jak musí záležitost, kterou označil za pseudoaféru, dopadnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Ta záležitost je skončena. Bylo jasné, že to takhle musí dopadnout,“ řekl Babiš.

„Samozřejmě celé to bylo vyprovokováno na základě udání zkorumpované neziskovky Transparency International (TI) a udavačů z Pirátů. Je to úplně nesmyslné od počátku, protože pokud v naší zemi jsme zavedli speciální zákon proti Babišovi lex Babiš a já jsem postupoval podle toho zákona, takže nemůžu mít žádný střet zájmů,“ doplnil.

Krajský úřad řízení zastavil poté, co úřad města Černošice udělil Babišovi ve dvou případech dvousettisícovou pokutu. Po prvním verdiktu vrátil krajský úřad spis do Černošic a nařídil opětovné projednání. Když městský úřad rozhodl identicky, krajský úřad řízení zastavil.

Jako obhajoba Babiše, tvrdí TI

„Rozhodnutí nás nepřekvapilo. Jde o další příklad, kdy instituce řízené hnutím ANO rozhodují ve prospěch Andreje Babiše, a ilustrují tak jeho enormní střet zájmů. V podstatě není exekutivní instituce, kde by podjatost nehrozila,“ napsal ředitel TI David Ondráčka. TI i nadále tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Úřad pravomocně zastavil Babišovu kauzu střetu zájmů kvůli médiím

Domácí

TI  se proto rozhodla podat podnět na přezkum rozhodnutí kraje k ministerstvu spravedlnosti. „Máme za to, že krajem uveřejněný dokument nemá parametry nezávislého rozhodnutí, ale naopak vyznívá jako obhajoba Andreje Babiše,” doplnila později TI.

Předseda klubu zastupitelů za STAN Věslav Michalik v reakci na zastavení řízení naznačil možné politické tlaky a řekl, že měl o případu rozhodovat jiný krajský úřad, v jehož čele není hnutí ANO. Hejtmankou Středočeského kraje je Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). ANO v kraji vládne spolu s ČSSD a s podporou komunistů.

„Samozřejmě se ten úředník může cítit pod nějakým tlakem. Ten černošický podle mě pod žádným tlakem není, kdežto ten krajský se může pod tlakem cítit, aniž by na něj někdo ten tlak vyvíjel,“ míní Michalik.

Babiš, který jako člen vlády nemůže ovládat firmy provozující média, tvrdí, že liteře zákona dostál tím, že své podnikatelské aktivity převedl v roce 2017 do svěřenského fondu. V něm figuruje společnost MAFRA, pod níž spadají deníky Mf Dnes, Lidové noviny či Rádio Impuls.

„Jenom to podle mě potvrzuje správnost našeho návrhu, kdy jsme je žádali, ať se toho dobrovolně vzdají a předají to jinému krajskému úřadu, kde ve vedení není někdo z hnutí ANO. Kdyby to takový krajský úřad zrušil a řekl, že se ten přestupek nestal, tak by to nevyvolávalo žádné otázky,“ dodal Michalik. Rozhodnutí je ale podle něj třeba respektovat, protože správní řízení není věcí samosprávy.

S tím souhlasí i Martin Kupka (ODS), který bude chtít znát argumentaci krajského úřadu. Další z opozičních zastupitelů Jan Jakob (TOP 09) je nicméně skeptický, že by se opozici dostalo odpovědí.

Černošická radnice je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. Černošičtí úředníci podezření na Babišův střet zájmů řešili od loňského srpna na základě podnětu Transparency International.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám