Hlavní obsah

Mladík sám odešel od matky do děcáku. Teď chce být vychovatelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během dospívání, které je pro mnoho lidí nejkrásnějším obdobím v životě, se sedmnáctiletý Dominik Schwarz z jižních Čech ocitl v těžké situaci. Když mu bylo čtrnáct, sám zažádal o přeložení do dětského domova, aby se dostal od své matky. Nyní chce pomáhat dětem, jež se dostanou do podobné situace jako on.

Foto: Právo

Sedmnáctiletý Dominik Schwarz z jižních Čech

Článek

„Mým cílem je stát se vychovatelem v dětském domově,“ je si jistý Schwarz, který je v dětském domově v Horní Plané tři roky. Nebývá to příliš časté, ale mladík se podle vlastních slov rozhodl odejít od matky především proto, aby mohl studovat.

Dětem se stýská

„Byl jsem takové nemanželské dítě. Celý život jsem byl u mamky, a kdybych tam zůstal, vím, že bych nestudoval. Měli jsme jisté problémy, proto jsem se rozhodl odejít,“ říká k radikálnímu kroku Schwarz.

Pobyt v dětském domově si chválí a studuje sociální činnost na střední škole ve Volyni. „V domově se studovat dá skvěle, podporují mě ve všem. Teď jsem například začal s kurzem znakové řeči, na který mi dali peníze. Snažím se všechno dělat důsledně, tak aby to mělo hlavu a patu,“ vysvětluje mladík.

Připouští, že i když jsou v domově vychovatelé profesionálové, dětem se občas stýská. „Samozřejmě že někdy je to těžké, a především mladším dětem se stýská. Snažil jsem se s nimi mluvit a zjistit, co přesně je trápí. Určitě se s tím dá pracovat,“ je přesvědčený Schwarz.

Důležitá je samostatnost

Přemítá hlavně také o tom, co bude po odchodu z dětského domova dělat. Dobře ví, že start není pro všechny děti úplně stejný.

„Důležitá bude hlavně samostatnost. Já sám sebe vnímám především tak, že se budu muset umět postarat o sebe. Obecně děti v dětských domovech by měly mít informace, tak aby rozuměly více oborům a ve světě se orientovaly,“ je přesvědčený mladík.

Schwarze podpořil také fond Jihočeské naděje, který mu přispěl patnácti tisíci korunami. Ocitl se tak mezi dětmi, které vynikají ve svých oborech a potřebují rozvíjet svůj talent.

„Samozřejmě že si toho moc vážím a peníze použiji na nákup knížek i nový software do počítače, tedy na učení. Nyní mě čeká maturita a pak bych chtěl studovat speciální pedagogiku na Jihočeské univerzitě,“ dodal Schwarz.

Reklama

Výběr článků

Načítám