Hlavní obsah

Mladí bydlí u rodičů do 26 let, rozlet jim komplikují nájmy

Právo, Pavel Cechl

Mladí Češi jsou o něco soběstačnější než jejich o generaci mladší předchůdci. Zatímco před deseti roky zakládali vlastní domácnost v průměru ve 27 letech věku, nyní je to o rok dříve. Jsou v tomto směru dokonce lepší, než je průměr EU. V posledním roce ale tento parametr opět roste, situaci jim komplikují předražené nájmy a pandemie covidu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z údajů zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat. Mladé ženy z Česka podle něj v tomto směru předstihují své mužské protějšky. Osamostatňují se v průměru ve 24,7 roku věku, zatímco u mužů je to o více než dva a půl roku později, ve 27,3 roku.

Byty prudce zdražují i v dosud nejlevnějším Ústí nad Labem

Ekonomika

Tento rozdíl je do značné míry pochopitelný. Určuje jej to, že se ženy snaží založit rodinu dříve než muži nebo se alespoň stěhují ke svým většinou o něco starším partnerům. A to téměř v celé Evropě. „Jedinou výjimkou z tohoto vzorce bylo Švédsko, kde muži opouštěli rodičovský dům v mírně mladším věku než ženy,“ uvedl Eurostat.

Meziroční zhoršení

Data zveřejněná Eurostatem jsou za loňský rok. V krátkodobém horizontu, ve srovnání s rokem 2019, došlo k určitému zvolnění tempa, se kterým se mladí lidé stěhují z rodičovského domu. Předloni totiž Češi odcházeli do vlastního v průměru ve 25,8 roku. Zhoršení ukazatele přitom bylo celoevropské, průměr EU byl totiž v roce 2019 na úrovni 26,2 roku, loni pak dosáhl 26,4 roku věku.

Nové byty v Praze zdražily meziročně o 9,4 procenta

Ekonomika

„Tento vývoj odráží situaci kolem pandemie covid-19, která mohla vést mladé lidi k tomu, aby přehodnotili odstěhování a zůstali v domě svých rodičů o něco déle,“ uvedli evropští statistici.

Potíže s bydlením

To potvrzuje i šestadvacetiletý Vladimír z Prahy, který v současnosti končí studium. „Plánoval jsem, že odpromuji, najdu si stálé zaměstnání a také vlastní bydlení,“ řekl. Jenže všechny zdroje dostupné pro dopsání jeho práce byly za zavřenými dveřmi archivů a knihoven, navíc ztratil v důsledku pandemie práci na částečný úvazek. „Dost těžko se mi hledaly brigády, takže jsem byl rád, že mám kde žít,“ dodal.

Osamostatňování mladých lidí v posledních době komplikují i prudce rostoucí ceny vlastního a nájemního bydlení. „Bydlení třeba v Praze je drahé, takže se to často řeší tak, že bydlí více mladých lidí najednou,“ konstatoval demograf Tomáš Fiala z Vysoké školy ekonomické.

Podle průzkumu, který nedávno zveřejnil Sociologický ústav Akademie věd ČR, se čtyři pětiny mladých lidí mezi 18 a 35 lety domnívají, že je pro ně bydlení dnes méně dostupné než pro generaci jejich rodičů.

Daň z prázdných bytů už Piráti nechtějí. Před čtyřmi lety ji přitom měli v programu

Domácí

To je podle nich i hlavní důvod, proč případně setrvávají v rodném domě nebo volí formu spolubydlení. Ze situace přitom viní nejčastěji investiční nákupy bytů a nedostatečnou bytovou politiku státu.

„Nejde o to, že někdo chce byt pro svoje děti. Když si ale někdo koupí čtyři byty jenom pro pronájmy přes Airbnb v centru Prahy, tak to je strašně nefér,“ mínila účastnice průzkumu Sociologického ústavu.

V rámci EU podle Eurostatu nejdříve opouštějí rodičovskou domácnost Švédové, v pouhých 17,5 roku, následováni Lucemburčany a Dány. Naopak nejdéle u rodičů zůstávají Chorvati, v průměru do 32,4 roku, a Slováci, téměř do jedenatřiceti.

Anketa

V kolika letech jste se odstěhovali od rodičů?
Dříve než v 18 letech
8,9 %
Někdy mezi 18 a 20 lety
28,6 %
Mezi 21 a 25 lety
37,4 %
Mezi 26 a 30 lety
14,2 %
Později než v 31 letech
3,5 %
Sdílím domácnost s rodiči
7,4 %
Celkem hlasovalo 15906 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám