Hlavní obsah

Místo nouze vyslovte vládě nedůvěru, vyzývá poslance Chcípl PES. Chystá uličku hanby

Poslanecká sněmovna by měla v pátek místo prodloužení nouzového stavu vyslovit nedůvěru vládě. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci uvedl za iniciativu Chcípl PES majitel pivovaru Malý Janek v Jincích a bývalý poslanec ODS Jiří Janeček. Pro poslance plánuje iniciativa na pátek uličku hanby.

Iniciativa Chcípl PES chystá uličku hanby a demonstraciVideo: Novinky

 
Článek

Poslanci si podle Janečka uličku hanby zaslouží, protože s vládou, která podle něj není schopná ochránit před virem nikoho, spolupracují. Podobně příznivci iniciativy v tomto týdnu v děkovné uličce podpořili senátory, kteří upravují pandemický zákon.

"Vláda si myslela, že když zavře restaurace, hotely a malé živnostníky, že pandemii porazí," uvedl Janeček. Za šířením koronaviru ale podle něj stojí velké výrobní provozy, které stále fungují bez omezení. "Montoven a různých korporací se tato situace nedotkla ani z jednoho procenta," dodal.

Chcípl PES demonstroval před Hamáčkovým domem, dovezl mrazák

Domácí

"Zítra v osm hodin ráno chceme vytvořit našim poslancům uličky hanby, protože se tak chovají, absolutně opozice selhala, co se týče podpory nebo nepodpory vlády, jen se tady kouká, jak tady padají s odpuštěním na hubu živnostníci a podnikatelé a na druhou stranu nadnárodní korporace frčej na 120 procent. My se pokusíme zítra přesvědčit poslance, aby místo pandemického stavu spíš vyslovili nedůvěru vládě a převzali zodpovědnost, protože dneska má opozice opravdu většinu v parlamentu, Babiš dneska nemá většinu," popisuje plánovanou uličku hanby Janeček.

Ulička hanby je cílena hlavně na opozici, která podle iniciativy špatně funguje. „Kdyby fungovala řádně opozice, tak bychom v životě nevznikli,” říká Janeček.

Další velkou akcí, kterou iniciativa plánuje, je velký protest 7. března, kde by mělo být několik desítek tisíc lidí. Původně se měla akce konat na Staroměstském náměstí, ale kvůli velkému zájmu se přesune na Letenské náměstí.

Landa vyrazil jednat s Babišem. Vláda se chová totalitně, míní

Domácí

"My tady dlouhodobě vnímáme velké nebezpečí – a to je ohýbání Ústavy České republiky. Není úplně obvyklé, aby dva soudy ve velmi krátké době řekly, že vláda jedná protiústavně, což je opravdu věc, která je velmi pro nás složitá a těžká, nechceme to akceptovat," popisuje důvody demonstrace Janeček.

Demonstrace má mít tři bloky. "My celou tu demonstraci chceme rozdělit do tří částí, první část bude kritická, tam opravdu vystoupí lidé, kteří řeknou, co se tady za ten rok udělalo špatně, pak ve druhé části přijdou na řadu odborníci, kteří budou říkat, takhle by se to mělo dělat, takhle by se to mělo nastavit, a v té třetí části chceme lidem dát naději, chceme představit určité vize, které by opravdu mohly pomoct, a není to nic nového, ty ostatní státy podle toho jedou, je jenom potřeba to začít realizovat, je potřeba co nejrychleji pomoci drobným živnostníkům po roce uzavření, ty firmy prostě krachují, nefungují, spousta lidí si třeba vzala úvěry na své nemovitosti, takže některým hrozí, i že se z nich stanou bezdomovci, a vláda prostě tak jako na to kouká a říká, tak ono to nějak dopadne," popisuje program Jiří Janeček.

Závody podle něj nejsou zavřené mimo jiné proto, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vlastnil v minulosti koncern Agrofert, jemuž tak nechce škodit. "Jakákoliv jiná vláda bude lepší než ta vláda, která je tam dnes. Aspoň nový předseda nebude mít tolik podniků jako současný," uvedl Janeček.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie s cílem ukázat na nesmyslnost vládních opatření. Snaží se propojit podniky ze všech oborů a hledat řešení situace kolem pandemie. Chcípl PES má podanou žádost o založení politického hnutí, chce kandidovat v podzimních sněmovních volbách.

Janeček ze Chcípl PES dostal pokutu deset tisíc za otevření restaurace

Domácí

Janeček patří k prvním restauratérům, kteří počátkem prosince po vládou nařízeném zkrácení otevírací doby po 20:00 a později i po úplném zákazu provozu odmítli tato nařízení respektovat. Minulý týden za to dostal pokutu 10 000 korun. Pokutu mu vyměřil Městský úřad v Příbrami. Proti příkazu lze podat odpor. Janeček řekl, že tak učiní.

Reklama

Výběr článků

Načítám