Hlavní obsah

Místo ledových mužů letní teploty, do Evropy se valí horko ze Sahary

Do střední Evropy se valí horký vzduch ze Sahary. V příštím týdnu se má rtuť teploměru vyšplhat nad letních 25 stupňů Celsia, předpovídá Německá meteorologická služba (DWD).

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Až do pondělí se na mnoha místech mohou objevovat noční přízemní mrazíky. Od úterý bude do střední Evropy proudit teplý až horký vzduch, který má svůj původ na Sahaře. Od středy nebo nejpozději ve čtvrtek se mohou lidé těšit na „léto“, tedy teploty přesahující 25 stupňů Celsia. Teploty atakující 30 stupňů by měly dokonce zavládnout i v alpských oblastech, uvádí DWD.

Teploty rostoucí nad 25 stupňů předpokládá hlavně americký předpovědní model GFS, naproti tomu evropský model ECMWF je prozatím s tak výrazným oteplením opatrnější.

„Místo ledových mužů přichází léto. Odpolední maxima se budou zastavovat na 25 stupních, na konci příštího pracovního týdne dokonce až na 27,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Připomněla, že vloni jsme první letní teploty naměřili až 2. června.

I když příští týden vypukne léto, meteorologové varují před koupáním v přírodě. Navzdory letním teplotám se voda v přírodních nádržích a jezerech nedokáže tak rychle prohřát a bude ledová. Lidé by měli být při koupání velmi opatrní.

Meteorologové zatím předpovídají, že letní počasí vydrží do příští soboty. Jaký bude charakter v dalších dnech, není zatím jasné. Z předpovědních modelů vyplývá, že by mělo přijít ochlazení a silné bouřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám