Hlavní obsah

Stovky policistů pomohou hygienám s trasováním

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pomoc hygienikům s trasováním vyšle ministerstvo vnitra v čele s Janem Hamáčkem (ČSSD) 200 až 250 policistů. Ve čtvrtek se na tom shodl Ústřední krizový štáb. Jejich proškolení by mělo proběhnout během čtvrtka či pátku, následně budou na práci připraveni.

TK po jednání Ústředního krizového štábuVideo: Novinky

 
Článek

„Co se týká chytré karantény, tak policisté v počtu 200 až 250 lidí posílí schopnosti krajských hygienických stanic a budou zapojeni do trasování,“ uvedl po jednání krizového štábu ministr Hamáček.

Podle policejního prezidenta Jana Švejdara by mohli pomáhat plošně, tedy na území celé České republiky. „Policisté by měli být využíváni ke třetím hovorům, to znamená ke zjišťování kontaktů na základě požadavků hygienické stanice,” řekl.

Poslanci řešili nouzový stav. Podle Pekarové vláda selhala a Babiš by se měl omluvit

Domácí

„Dnes nebo zítra proběhne školení policistů a od pátku budeme připraveni,“ doplnil Švejdar. Policisté se k této práci přihlásili dobrovolně. Zároveň to nejsou také lidé, kteří by v současné době zabezpečovali činnost policie České republiky.

Tisíc nových lůžek v Praze 

Krizový štáb se podle Hamáčka zabýval ale také počtem lůžek v nemocnicích. „Lůžková kapacita je zatím dostačující a v nejbližší době nehrozí žádné komplikace,“ řekl k tomu krátce.

S pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) ale aktuálně již preventivně jedná o tisícovce záložních lůžek. „Ty budou sloužit pro překládání pacientů z nemocnic, kteří nemají akutní problémy,“ vysvětlil Hamáček. Umístěni by tam tak mohli být například klienti domovů pro seniory.  

Hamáček: Nouzový stav podpořím, nemůžeme v tom Prymulu nechat

Domácí

Původně se měl štáb sejít již ve středu, ale kvůli jednání vlády o vyhlášení nouzového stavu bylo jednání přesunuto.

Přehledně: Jaká opatření začnou platit od pondělí

Koronavirus

V čele štábu stojí stejně jako na jaře ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Štáb začal fungovat minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám