Hlavní obsah

Ministr Toman stále není členem ČSSD. Přihlášku přitom podal už před rokem

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už je to skoro rok, co ministr zemědělství Miroslav Toman požádal o členství v ČSSD. Stranickou legitimaci přitom stále nemá. Zůstává tak jediným ministrem za ČSSD, který není přímo ve straně. Podle šéfa pražské ČSSD Petra Pavlíka v tom žádný naschvál není.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman stále čeká na přijetí do ČSSD.

Článek

Toman se do ČSSD hlásil minulý rok v únoru. Chtěl tím vyjádřit podporu šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi. I po 11 měsících však zůstává Toman nestraníkem. „Nevím, proč to tak trvá,“ krčí rameny ministr.

„Podával jsem přihlášku do organizace v Průhonicích, vyžádali si stanovisko Prahy 17, kde mám trvalé bydliště,“ vysvětluje Novinkám Toman.

Stanovy ČSSD totiž říkají, že pokud někdo požádá o členství mimo trvalé bydliště, musí mít souhlas místní organizace, v případě Tomana tedy Prahy. Teprve potom členství schvaluje kraj. „Musí to schválit místní organizace v místě trvalého bydliště a potom kraj,“ potvrzuje Novinkám Pavlík.

Není to žádný naschvál
Petr Pavlík, šéf pražské ČSSD

Čekat na schválení téměř rok není úplně standardní. „Trvá to tak dlouho, protože se mu někam zatoulala jeho přihláška. Nevím, z jakého důvodu,“ tvrdí Pavlík. Žádost o členství v soc. dem. je většinou vyřízená během tří měsíců.

„Někdo to tam evidentně blokuje,“ nastínil Novinkám zdroj z prostředí ČSSD, který si nepřál být jmenován. Že se jedná o nějaký naschvál, ale Pavlík odmítá.

„Pan ministr evidentně napsal dopis, ten někde zůstal, nám fyzicky nepřišel. Na konci října dorazil jen e-mail se skenem dopisu se žádostí o členství. Není to žádný naschvál, není to tak, že bychom mu ztopili dopis,“ hájí Pavlík.

Toman má blízko k Zemanovi

Ministr Toman má úzké vazby na Hrad a je považován za „koně“ prezidenta Miloše Zemana. V roce 2013 kandidoval do Sněmovny za Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ).

Zeman v létě 2018 odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho – vlivného zákulisního hráče v pražské ČSSD. Pražská organizace navíc bývá kritická k angažmá sociální demokracie ve vládě s trestně stíhaným premiérem.

Odchod ČSSD z vlády? Použiji selský rozum, nechává si ministr Toman zadní vrátka

Domácí

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček na dotaz Novinek, co na celou situaci říká, neodpověděl. Vloni v září ale České televizi sdělil, že taková prodleva není u přihlášky do strany standardní.

„Určitě by to rozhodnutí mělo padnout co nejdříve. Pro mě je důležité, že Mirek Toman je sociálnědemokratickým ministrem, pracuje v dresu sociální demokracie a bojuje za značku sociální demokracie,“ řekl ČT Hamáček.

Podle Pavlíka by mohl kraj Tomanovo členství ve straně schválit koncem ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám