Hlavní obsah

Ministerstvo žaluje exředitele sociální správy kvůli privatizaci bytů

– Praha
Právo, Jan Martinek

Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo trestní oznámení na bývalého ředitele České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Viléma Kahouna a jeho tehdejšího náměstka Karla Choda, který je dnes zástupcem ředitele ČSSZ. Oba muži podle ministerstva figurovali v privatizaci služebních bytů. Kahoun, který se s ministerstvem práce v současnosti soudí kvůli výběrovému řízení na nového ředitele ČSSZ, podle něj zmanipulovanému, veškerá obvinění odmítl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý ředitel České správy sociálního zabezpečení Vilém Kahoun

Článek

Resort jej prý chce očernit právě kvůli probíhajícímu soudnímu řízení. Ministerstvo viní bývalého ředitele a jeho náměstka z toho, že v roce 2009 zahájili privatizaci osmnácti služebních bytových domů a souvisejících pozemků v pražských Radlicích, aniž by je před tím, než rozhodli o jejich nepotřebnosti pro ČSSZ, nabídli jiným organizačním složkám státu.

Nemovitosti byly převedeny na bytové družstvo a odkoupit je měli zaměstnanci správy sociálního zabezpečení.

Navíc podle trestního oznámení, jehož text má Právo k dispozici, nechalo vedení ČSSZ byty špatnou rekonstrukcí zchátrat, a snížit tak před prodejem jejich cenu: v průběhu roku 2010 se v bytech vyměňovala okna a dveře a rok poté se zjistilo, že po rekonstrukci do řady bytů zatéká a tvoří se plísně. Znalecký posudek ohodnotil celkovou cenu nemovitostí na 308 miliónů korun.

Bývalý ředitel ČSSZ si nejdřív nechal služební byt za státní peníze zrekonstruovat, pak ho koupil pod odhadní cenou
Michaela Marksová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí

Zároveň ale konstatoval, že kdyby nedošlo ke zhoršení technického stavu budov v důsledku výměny oken a dveří, měly by nemovitosti hodnotu 345,5 miliónu korun. Samotná rekonstrukce přišla na dvanáct miliónů. Dva byty pak za sníženou cenu zakoupili právě Kahoun i Chod.

MPSV tak oba viní z porušení povinností při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Uvedené skutečnosti vyplynuly podle ministerstva z auditu, který si MPSV zadalo začátkem tohoto roku a který měl prověřit zakázky na ČSSZ.

„Chtějí hnusně očernit mé jméno“

„Když tyto skutečnosti ukázal audit, nevěřila jsem svým očím. Bývalý ředitel ČSSZ si nejdřív nechal služební byt za státní peníze zrekonstruovat, pak ho koupil pod odhadní cenou a ještě ho jaksi zapomněl nejprve nabídnout ke koupi státu. Považuji to za neuvěřitelnou drzost,“ řekla Právu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Kahoun i Chod se ale brání. „Je to zlý, úhybný manévr. Chtějí hnusně očernit mé jméno,“ řekl Kahoun Právu. Všechny věci ohledně privatizace domů byly podle něj v souladu s právní úpravou.

„Ministerstvo neví, jakým způsobem mají škodit a ubližovat. Je to záměr, jde o blížící se soudní jednání,“ uvedl Kahoun, který má blízko k nové straně Petra Robejška Realisté, na jejichž stránkách je uveden jako jeden z týmu. Členem strany ale podle svých slov není. Kahoun v roce 2016 neprošel výběrovým řízením na nového ředitele ČSSZ a tendr vyhrál současný ředitel Jiří Biskup, dnes státní tajemník na MPSV. Kahoun napadl řízení jako zmanipulované a soudně se domáhá jeho zrušení.

Karel Chod nechtěl kauzu komentovat. „Jednalo se o řádně přidělené byty. O žádném trestním oznámení ale nic nevím,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám