Hlavní obsah

Minář napadá Právo i Novinky.cz. Šest milionů prý utratil za propagaci

Právo, zr

Rozjezd nového hnutí něco stojí, vysvětluje lídr neúspěšného projektu Lidé PRO Mikuláš Minář, na co padlo necelých šest milionů korun, které dostal od sponzorů i obyčejných lidí na účet svého přípravného spolku Pro ČR, z.s.. Napadl zároveň Právo a Novinky.cz, že o něm vydaly lež, když ve svém článku napsaly, že jim na otázky ohledně financí neodpověděl. Právo však Minářovi poslalo otázky nejen sms, ale 31. března i emailem na adresu, kterou projekt Lidé PRO uvádí na svém webu pro média jako jediný oficiální kontakt, tedy media@lidepro.cz. Minář je ignoroval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Minář

Článek

Dotaz zněl: „Dobrý den, zaujalo mě, že Váš projekt Lidé Pro získal od dárců od založení cca 5,8 milionu korun a zbylo mu nyní na transparentním účtu asi 60 tisíc korun. Zbyly prosím spolku na jiném účtu ještě nějaké peníze a co s nimi učiníte? Na co konkrétně byly finanční prostředky použity? Proč transparentní účet nepatřil hnutí, zaregistrovanému v prosinci, ale Pro ČR z.s.? Děkuji za odpověď.“

Na otázky neodpověděl bývalý předseda Milionu chvilek pro demokracii Minář ani ve svém obsáhlém vyjádření na Facebooku, které zveřejnil v neděli večer v reakci na článek, který upozornil na to, že za pět měsíců, od 23. října do 24. března, jeho spolek utratil 5,8 milionu korun, i když sesbíral jen 39 tisíc podpisů, namísto vytyčených 500 tisíc.

Minářův spolek utratil 6 milionů od sponzorů. Pak skončil

Domácí

„Naši kampaň jsme v říjnu a listopadu intenzivně připravovali a trvala další čtyři měsíce – od prosince do března. Celkem tedy jde o šest milionů za šest měsíců. To nejsou v kontextu politické kampaně nijak přehnané náklady, naopak – stačí se podívat na účty jiných stran, kde protekly za stejnou dobu násobné částky (což je v pořádku, politické strany se bez peněz a bez lidí neobejdou). Rozjezd nového hnutí s celorepublikovým zásahem fakt není levná záležitost,“ napsal Minář na Facebooku.

Minář prý dostával 23 tisíc měsíčně

„Peníze od dárců jsme nevyhodili z okna. Vynaložili jsme je maximálně účelně a přetavili je v masivní oslovování lidí v ulicích, na sociálních sítích, prostřednictvím newsletterů a dobrovolníků. Ti do projektu vložili tisíce hodin práce bez nároku na odměnu a odtáhli velkou část kontaktní kampaně. Díky!“ dodal.

Spoustu prostředků prý investovali do propagačních materiálů – plakátů, letáků, placek, propisek či sběračských stánků. „Několik set tisíc korun jsme vložili do propagace na Facebooku. (Podle dat zveřejněných touto sítí se jedná o necelých 531 tisíc Kč – pozn. red.) Od nuly jsme vyvinuli skvělý web s mnoha pokročilými automatizovanými funkcemi,“ uvedl dále.

Minářovo hnutí končí. Nemá podporu

Domácí

Na budování hnutí Lidé PRO se prý nenapakoval, naopak jej to stálo mnoho energie. „Abych tedy pro jistotu navždy utnul dohady o tom, kolik jsem si v politice „nahrabal“, mohu to zde uvést naprosto přesně: za šest měsíců práce jsem dostal vyplaceno závratných 137 828 korun, což je 22 971 čistého měsíčně,“ dodal s tím, že ostatní tváře hnutí žádné mzdy nedostávaly, protože mají jiné civilní zaměstnání.

Láska: Toto vyvolává další diskusi

Na Minářovo vyjádření na Facebooku reagoval veřejně i senátor Václav Láska (SEN21). „No Mikuláši, místo tohoto dlouhého povídání by bylo jednodušší a lepší dát sem přehledně vyúčtování, jak bylo s těmi penězi naloženo. Bylo by po diskusích. Tohle jen další diskusi a otázky vyvolá,“ uvedl.

V následné diskusi pak Láska poukázal na to, že z účtu není patrné, na co výdaje padly: „A to je asi momentálně jádro otázek. Zda byly vynaloženy hospodárně a účelně. A není to o Mikulášovi, ale o důvěře lidí podpořit třeba zase něco nového po něm. Hrajeme všichni o důvěru lidí.“

Další komentující se zase pozastavil nad tím, že Minářovi připadá v pořádku, že jej vlastně jeden podpis za vznik nového hnutí vyšel zhruba na 150 korun.

Za měsíc nenasbíralo Minářovo Lidé PRO ani pět procent potřebných podpisů

Domácí

Jak Právo informovalo v sobotu, z transparentního účtu odcházely měsíčně peníze podle poznámek na provoz, kampaň a mzdy.

Transparentní účet ale nepatřil politickému hnutí Lidé Pro, který Minář registroval na ministerstvu vnitra až v loňském prosinci, ale spolku Pro ČR z.s., jemuž Minář předsedá a má podle jeho stanov právo nakládat s veškerým jeho majetkem sám.

Jen devět dnů předtím, než Minář oznámil, že svůj sběr půl milionu podpisů pro politický projekt vzdává, odčerpal z transparentního účtu půl milionu korun s poznámkou „Provoz, mzdy, příprava a vedení kampaně březen 2021“.

V únoru z účtu odešlo 1,5 milionu korun s popiskem „Provoz, mzdy, příprava a vedení kampaně leden-únor 2021 + kompletní vývoj a údržba webu říjen 2020-únor 2021 + mailing říjen 2020-únor 2021.“

V lednu se zase z účtu odepsalo 1,5 milionu korun s popiskem „Provoz, mzdy, příprava a vedení kampaně ke sběru podpisů říjen-prosinec 2020.“

Reklama

Výběr článků

Načítám